Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Απριλίου 2002 00:01

Διστακτικοί οι επενδυτές στη Ν.Υ.

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ εμφανίστηκαν οι Αμερικανοί επενδυτές χθες, περιμένοντας τις ανακοινώσεις σημαντικών οικονομικών στατιστικών τις προσεχείς ημέρες, από τις οποίες περιμένουν να σχηματίσουν πιο ολοκληρωμένη άποψη για την πορεία της ανάκαμψης. Την ίδια ώρα, η αγορά προσπαθεί να βρει το κουράγιο και τις ευκαιρίες για νέες τοποθετήσεις, έχοντας υπόψη ότι η πολυπόθητη ανάκαμψη των εταιρικών κερδών ίσως αργήσει πιο πολύ από τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες παρουσίαζαν μικρές απώλειες αργά το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, ενώ περισσότερο ενδιαφέρον παρουσίαζε η κίνηση στην εγχώρια ομολογιακή αγορά λόγω της πρόσφατης υποχώρησης του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γιεν. Tελικά ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έκλεισε με απώλειες 90,85 μονάδων, ποσοστό 0,92%, φθάνοντας στις 9.819,87 μονάδες. Πτώση 6,96 μονάδων, ποσοστό 0,42% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 11.656,93 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με απώλειες, διευρύνοντας την πτωτική πορεία τους για έκτη διαδοχική ημέρα, χθες, παρασυρόμενα από τις πιέσεις που συνέχισαν να δέχονται οι μετοχές του τομέα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Η σουηδική Ericsson και οι ανταγωνιστές της Alcatel και Nokia παρέμειναν για πολλοστή ημέρα επικεφαλής της λίστας των χαμένων μετοχών, καταγράφοντας απώλειες που κυμαίνονταν από 2-4%, λόγω των φόβων που επικρατούν στην αγορά αναφορικά με την κερδοφορία του τομέα.

Η Ericsson έχασε περίπου το 30% της αξίας της την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,32% και 0,78% αντίστοιχα, αφού κατάφεραν να περιορίσουν την έκταση των αρχικών απωλειών τους.

Ενας ακόμη μεγάλος χαμένος της ημέρας ήταν η γερμανική Bayer, που υποχώρησε κατά 4,26% μετά την ανακοίνωση των μειωμένων κερδών του πρώτου τριμήνου.

Οι τράπεζες ABN Amro και Deutsche Bank ήταν επίσης ανάμεσα στους χαμένους για τον ίδιο λόγο (μειωμένα κέρδη τριμήνου), ενώ η Deutsche Telekom κατάφερε να καταγράψει μικρά κέρδη, όπως και η βρετανική εταιρεία πετρελαίου BP.

Αναλυτές της αγοράς τόνισαν πως η ανατίμηση του ευρώ δημιουργεί πρόωρους πονοκεφάλους τόσο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και στις εταιρείες που συναντούν εμπόδια στην προσπάθειά τους για αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ