Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός και, ως εκ τούτου, δεν συνεπάγεται καταβολή των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε σήμερα η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA). ΥΠΟΙΚ: Πολύ καλή η προσφορά του PSI.
Η αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός και, ως εκ τούτου, δεν συνεπάγεται καταβολή των ασφαλίστρων κινδύνου (Credit Default Swaps-CDS), σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε σήμερα η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA).
Για τους κατόχους των CDS αυτό σημαίνει ότι στη φάση δεν πρόκειται να εισπράξουν χρήματα από τα ασφάλιστρα κινδύνου κατά της χρεοκοπίας της Ελλάδας, συνολικού ύψους 3,25 δισ. δολαρίων, στα οποία έχουν τοποθετηθεί.
Η διεθνής αρχή παράγωγων προϊόντων προέβη στην ανωτέρω ανακοίνωση μετά την υποβολή αιτημάτων που ζητούσαν από την αρμόδια επιτροπή της ISDA να αποφανθεί σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της WSJ.
Ο λόγος που ζητήθηκε από την αρμόδια αρχή να αποφανθεί, ήταν η έγκριση του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας και του PSI που περιλαμβάνεται σε αυτό, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα το κούρεμα των απαιτήσεων όσων κατέχουν ομολόγα ελληνικού δημοσίου. Επιχείρημα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί, επίσης, η εξαίρεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το PSI.
Η απόφαση ελήφθη μετά από ανώνυμη ψηφοφορία των 15 μελών της, στην οποία αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να μην χαρακτηριστεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πιστωτικό γεγονός. Η ISDA υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ρευστή και ενδέχεται να υποβληθούν περαιτέρω ερωτήματα προς εξέταση.
Εν τω μεταξύ, την αισιοδοξία του πως η ανταπόκριση της αγοράς στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα είναι θετική εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας.
Περιμένουμε την ανταπόκριση της αγοράς για το PSI, ύστερα από τις αποφάσεις του προηγούμενου Eurogroup σχετικά με την υιοθέτηση του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας και την επίσημη έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, είπε.
«Όπως γνωρίζετε, έχει συμφωνηθεί η συγκεκριμένη μορφή της ανταλλαγής ομολόγων με τον ιδιωτικό τομέα και όλοι αντιλαμβάνονται πολύ καλά πως έχουμε τέσσερα πολύ σημαντικά και ελκυστικά δεδομένα: Την συγχρηματοδότηση, το Αγγλικό δίκαιο, το sweetener (πληρωμή 30 δισ. ευρώ σε ρευστό) και την ρήτρα ΑΕΠ», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Εκτίμησε μάλιστα πως πρόκειται για «μια πολύ καλή, μια μοναδική προσφορά» και δήλωσε βέβαιος «πως η αγορά αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά πόσο ξεκάθαρο είναι το μήνυμα μου».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters