Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 13:34

Με απόφαση ΣτΕ ξεμπλοκάρουν τα έργα ΣΔΙΤ στον ΟΑΣΑ

Στην επόμενη διαγωνιστική φάση προχωρούν πλέον τα έργα ΣΔΙΤ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στον ΟΑΣΑ και την τηλεματική σε ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ, μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας του συνόλου των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που έγιναν από υποψηφίους αναδόχους κατά των αποφάσεων προεπιλογής των υποψηφίων για τα δύο έργα. Ποιοι προεπιλέχθηκαν.

Στην επόμενη διαγωνιστική φάση προχωρούν πλέον τα έργα ΣΔΙΤ για το Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (ηλεκτρονικό εισιτήριο) για τις εταιρείες του ΟΑΣΑ και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφόρησης Επιβατών και Διαχείρισης Στόλου (τηλεματική) για την ΕΘΕΛ και τον ΗΛΠΑΠ, καθώς απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σύνολο των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που έγιναν από υποψηφίους αναδόχους κατά των αποφάσεων προεπιλογής των υποψηφίων για τα δύο έργα.

Σημειώνεται ότι για το έργο της τηλεματικής, εκδηλώσεις ενδιαφέροντος υπέβαλαν οι εταιρείες:

1. Intracom IT Services- Intracom Κατασκευές

2. Τέρνα Ενεργειακή- Unisystems

3. Indra Sistemas

4. Elsag Datamat- Swarco

5. Profile- Velti 6. G4S Hellas Holding- G4S Telematix

7. Ericsson Hellas

8. ΑΤΕΣΕ

9. Ακτωρ Παραχωρήσεις

Κατά την α' φάση του διαγωνισμού, προεπιλέχθηκαν:

1. Intracom IT Services- Intracom Κατασκευές

2. Τέρνα Ενεργειακή- Unisystems

3. Elsag Datamat- Swarco

4. G4S Hellas Holding- G4S Telematix

5. Ericsson Hellas

6. ΑΤΕΣΕ

Για το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, εκδηλώσεις ενδιαφέροντος υπέβαλαν:

1. Intracom IT Services- Intrasoft International- Intracom Telecom- Intracat

2. Indra Sistemas

3. Τέρνα Ενεργειακή -LG- CNS CO

4. ΑΤΕΣΕ

5. Ακτωρ Παραχωρήσεις- Unisystems

6. Ericsson Hellas

Κατά την α' φάση του διαγωνισμού, προκρίθηκαν και οι έξι υποψήφιοι.

«Δύο εξαιρετικά σημαντικά έργα για την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα του πολίτη της Αττικής προχωράνε στην επόμενη και τελική τους φάση. Ο δημόσιος τομέας αποδεικνύει ότι μπορεί να διαχειριστεί με απόλυτη διαφάνεια και ταχύτητα σημαντικά έργα. Και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης ότι μπορεί σε εύλογο χρονικό διάστημα να εκδικάζει αποφάσεις χωρίς να καθυστερεί την επενδυτική διαδικασία», σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε:

«Δημιουργούμε έτσι ένα επενδυτικό περιβάλλον ελκυστικό στην υγιή επιχειρηματικότητα. Συγχαίρουμε τον ΟΑΣΑ και την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ που προχωρούν με αξιοπιστία τους διεθνείς διαγωνισμούς και καλούμε και την επιχειρηματική κοινότητα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Πρέπει συλλογικά να αλλάξουμε το επενδυτικό κλίμα και να δημιουργήσουμε έργα ποιότητας, καινοτομίας, προστιθέμενης αξίας για τον πολίτη, νέες θέσεις απασχόλησης με όρους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Μπορούμε».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τα δύο έργα (ηλεκτρονικό εισιτήριο και τηλεματική) αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη δημιουργία ενός πρότυπου συστήματος αστικών συγκοινωνιών, που θα συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας του επιβατικού κοινού και στην αναβάθμιση του επιπέδου συντονισμού και παραγωγικότητας του συγκοινωνιακού έργου.

Παράλληλα, εγκαινιάζουν μια νέα γενιά έργων ΣΔΙΤ στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής στο πλαίσιο των οποίων αξιοποιούνται πλέον και κοινοτικοί πόροι σε συνδυασμό με ιδιωτικά κεφάλαια. Τα έργα αυτά δρομολογούνται με τη στενή συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ και Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού) και του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.