Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Απριλίου 2002 10:14

Κάτω από τις 11.500 μονάδες ο Nikkei

ΠΤΩΣΗ σημείωσαν και σήμερα, για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο, όπου η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη εξαιτίας των αργιών για τον εορτασμό της «Χρυσής Εβδομάδας» (τη Δευτέρα το ιαπωνικό χρηματιστήριο ήταν κλειστό, ενώ δεν θα λειτουργήσει ούτε την Παρασκευή).

Η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική ήταν αναμενόμενη και δεν επηρέασε την αγορά. «Η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας (ΒοJ) δεν αποτέλεσε έκπληξη», δήλωσε στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρείας στο Τόκιο. «Η συναλλακτική δραστηριότητα κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς πολλοί επενδυτές διστάζουν να τοποθετηθούν εν μέσω εορταστικής περιόδου», πρόσθεσε.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 48,85 μονάδες ή 0,42% και διαμορφώθηκε στις 11.492,54 μονάδες κλείνοντας για πρώτη φορά μετά από δύο εβδομάδες κάτω από το επίπεδο των 11.500 μονάδων. Ανάλογες απώλειες κατέγραψε και ο δείκτης Τopix, ο οποίος έκλεισε στις 1.082,06 μονάδες μειωμένος κατά 5,17 μονάδες ή 0,48%.

Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των εταιρειών που παρουσιάζουν έντονη εξαγωγική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη σημαντική ενίσχυση του γιεν έναντι του δολαρίου (στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών) και τη χθεσινή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου ότι ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δαπανών το Μάρτιο ήταν ο βραδύτερος σε διάστημα τριών μηνών.

«Εάν μειωθεί η ζήτηση για προϊόντα πληροφορικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, τότε πολλές ιαπωνικές εταιρείες ενδέχεται να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους σε ό,τι αφορά την κερδοφορία τους στην τρέχουσα οικονομική χρήση», δήλωσε στο "Bloomberg" στέλεχος ιαπωνικής χρηματιστηριακής εταιρείας.

Ο τίτλος της Sony, η οποία βασίζει το ένα τρίτο των εσόδων της στην αμερικανική αγορά, υποχώρησε κατά 4,17%.

Μεγαλύτερες απώλειες (8,32%) κατέγραψε η μετοχή της Pioneer. Την περασμένη Παρασκευή η κορυφαία εταιρεία ηχητικών συστημάτων για αυτοκίνητα προέβη στην εκτίμηση ότι τα ενοποιημένα λειτουργικά της κέρδη αναμένεται να αυξηθούν κατά 17,5% στην οικονομική χρήση που άρχισε την 1η Απριλίου. Η πρόβλεψη αυτή δεν ικανοποίησε τους αναλυτές.

Πτώση (1,43%) σημείωσε και η μετοχή της Nomura Holdings, της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εταιρείας στην Ιαπωνία, η οποία μετά τη λήξη της συνεδρίασης ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν κατά 43,4% στην οικονομική χρήση που έληξε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου. Ωστόσο, στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, τα κέρδη της ανήλθαν σε 74,2 δισεκ. γιεν από 27,1 δισεκ. γιεν ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, η παραγωγή των ιαπωνικών βιομηχανιών αυξήθηκε το Μάιο (για δεύτερο κατά σειρά μήνα) κατά 0,5% σε σχέση με το Φεβρουάριο, όταν είχε ενισχυθεί (σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία) κατά 1,2%. Ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής τον περασμένο μήνα ήταν σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών και ερμηνεύθηκε ως μία ακόμη ένδειξη ότι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο εμφανίζει τάσεις ανάκαμψης.