Σε διακανονισμό - ρεκόρ ύψους 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέληξαν η ΒΡ και οι συνήγοροι περίπου 100.000 επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που επλήγησαν από τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην αμερικανική ιστορία, την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε έκρηξη με 11 νεκρούς σε πλατφόρμα του πετρελαϊκού γίγαντα στον Κόλπο του Μεξικού, το 2010.
Σε διακανονισμό - ρεκόρ ύψους 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέληξαν η ΒΡ και οι συνήγοροι περίπου 100.000 επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που επλήγησαν από τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην αμερικανική ιστορία, την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε έκρηξη με 11 νεκρούς σε πλατφόρμα του πετρελαϊκού γίγαντα στον Κόλπο του Μεξικού, το 2010. Δικαστήριο της Νέας Ορλεάνης ανακοίνωσε ότι η πρώτη φάση της δίκης, που επρόκειτο να αρχίσει σήμερα, αναβάλλεται επ' αόριστον.
Για πολλούς από τους 100.000 ψαράδες, κατοίκους, μέλη των συνεργείων που μετείχαν στον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας κ.ο.κ, ο διακανονισμός - ρεκόρ των 7,8 δισ. δεν ήταν η ιδανική κατάληξη της διαμάχης. Παρότι όμως η ΒΡ θα μπορούσε να κληθεί να καταβάλει πολύ μεγαλύτερο ποσό εάν η υπόθεση πήγαινε σε δίκη, είναι πιθανό να επικράτησε η λύση του διακανονισμού προκειμένου να αποφευχθεί μια επανάληψη της υπόθεσης Exxon Valdez, η οποία έκλεισε το 2009 μετά από μία εικοσαετία.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η μετοχή της ΒΡ αναμένεται, σύμφωνα με αναλυτές, να ενισχυθεί κατά τουλάχιστον 5% αυτήν την εβδομάδα, έπειτα από πολλούς μήνες αβεβαιότητας. «Πολύ θετική» για τον όμιλο χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Φάντελ Γέιτ της Oppenheimer, λέγοντας ότι θα μπορούσε να «επιταχύνει ένα διακανονισμό με την κυβέρνηση και να απομακρύνει αυτό το μαύρο σύννεφο που κρέμεται πάνω από την ΒΡ εδώ και δύο χρόνια». Κατά το Στιούαρτ Τζόινερ της Investec, οι μετοχές της BP είναι 25% κάτω απ' όσο θα ήταν εάν δεν είχε συμβεί ποτέ το ατύχημα.
Δικαστικές εκκρεμότητες
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι δικαστικές περιπέτειες για την BP δεν τελείωσαν, αφού δύο μέτωπα παραμένουν ανοιχτά: ένα με την αμερικανική κυβέρνηση και ακόμη ένα με τους αναδόχους της πλατφόρμας Deepwater Horizon, ανάμεσά τους την Transocean και τη Halliburton, για τον καταμερισμό των ευθυνών.
Ο όμιλος με έδρα το Λονδίνο βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμα ύψους έως και 17,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για παραβιάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας περί ρύπανσης. Ο οικονομικός διευθυντής της ΒΡ Μπράιαν Γκίλβαρι απέφυγε να προχωρήσει σε δηλώσεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τις κυβερνήσεις των εμπλεκομένων πολιτειών ή με τη Ουάσιγκτον. Αρκέστηκε να πει ότι «είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε διακανονισμό και με άλλους, εάν οι όροι είναι δίκαιοι και λογικοί. Είμαστε όμως το ίδιο έτοιμοι να πάμε στο δικαστήριο».
Η Ουάσιγκτον ωστόσο ξεκαθάρισε χθες ότι θα δώσει συνέχεια στο θέμα, εκτιμώντας ότι ο διακανονισμός δεν σχετίζεται με τη «σοβαρή καταστροφή» του περιβάλλοντος εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας. Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη, τον Απρίλιο του 2010, είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξουν στη θάλασσα 4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου μέσα στις 85 ημέρες που χρειάστηκαν για να σταματήσει η διαρροή.