Να συμμετάσχουν στο PSI καλεί τους ιδιώτες ομολογιούχους ο υπουργός Οικονομικών προειδοποιώντας πως δεν πρόκειται να γίνει καλύτερη προσφορά, καθώς και ότι, αν χρειαστεί, θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης. Θα συμμετάσχουν η συντονιστική επιτροπή του IIF και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες.
Να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) καλεί τους ιδιώτες ομολογιούχους ο υπουργός Οικονομικών προειδοποιώντας πως δεν πρόκειται να γίνει καλύτερη προσφορά, καθώς και ότι, αν χρειαστεί, θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, τρεις ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για την δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει πως οι όροι που αποφασίστηκαν για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι ευνοϊκοί και πως η Ελλάδα δεν θα διστάσει να αναγκάσει τους ομολογιούχους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ενεργοποιώντας τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs): «Όποιοι σκέφτονται ότι μπορεί να υπάρξει hold-out και να πληρωθεί το hold-out κάνει λάθος. Είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε (τα CACs). Δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί, αλλά είμαστε έτοιμοι».
Ο Βενιζέλος εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα ξεπεράσει το 90%: «Στόχος είναι η σχεδόν καθολική συμμετοχή στο PSI ... Μη φαντάζεται κανείς ότι θα υπάρξει μια δεύτερη προσφορά η οποία θα έχει τα στοιχεία» της υπάρχουσας. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι είναι αδύνατον να εκτιμήσει το ύψος της συμμετοχής στο PSI, καθώς απέχουν ακόμη αρκετές ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την συμμετοχή στο πρόγραμμα. Δήλωσε, ωστόσο, ότι οι συμμετοχές θα δηλωθούν από την Τετάρτη και μετά.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί συμμετοχή 90%. Εάν αυτή διαμορφωθεί χαμηλότερα από το 90%, αλλά άνω του 75%, θα συμβουλευτεί την ΕΕ και το ΔΝΤ για το πώς θα μπορέσει να καλύψει τη διαφορά, ενεργοποιώντας ή μη τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs). Εάν η συμμετοχή είναι ακόμα χαμηλότερη, η συμφωνία θα ακυρωθεί.
Θετικά μηνύματα
Την ίδια ώρα, τη συμμετοχή 12 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων ανακοίνωσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). Πρόκειται για τα μέλη της Συντονιστικής του Επιτροπής, Allianz Alpha Bank, Axa BNP Paribas CNP Assurances, Commerzbank Deutsche Bank Eurobank EFG, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa San Paolo και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εντός της ημέρας η Συντονιστική Επιστροπή, τα μέλη της οποίας συνέβαλαν στη συμφωνία για το PSI τον περασμένο μήνα, αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα παροτρύνει τους ιδιώτες ομολογιούχους να συμμετάσχουν στη διαδικασία «κουρέματος» του χρέους.
Εξάλλου, τα θετικά μηνύματα για τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στη διαδικασία απομείωσης του χρέους πολλαπλασιάζονται. Πηγές που πρόσκεινται στις διεργασίες ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αποδεχόμενες μείωση 53,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν.
Η συνολική αξία των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ περίπου. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ήδη απομειώσει την αξία τους στα λογιστικά τους βιβλία κατά περίπου 3/4.
H FMS Wertmanagement, η μεγαλύτερη τράπεζα με έκθεση στα ελληνικά ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ, θα αποδεχθεί την συμφωνία, είπε άτομο προσκείμενο στην τράπεζα και πρόσθεσε ότι οι επίσημες αποφάσεις θα ληφθούν έως το τέλος της εβδομάδας.
Η Commerzbank, η οποία αρχικά είχε επενδύσει σχεδόν 3 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα αλλά έχει απομειώσει την αξία τους στα 800 εκατ., ανέφερε τον προηγούμενο μήνα ότι δεν έχει άλλη επιλογή παρά να δεχτεί το κούρεμα.
Όπως μεταδίδει το Reuters, αν και το IIF έχει αρνηθεί να ανακοινώσει το ποσό του ελληνικού χρέους που κατέχουν τα μέλη της συντονιστικής του επιτροπής, δύο αξιωματούχοι με γνώση του θέματος εκτιμούν ότι αυτό κυμαίνεται στα 90 δισ. ευρώ, ποσοστό 40% περίπου στο σύνολο των 206 δισ. ευρώ που υπόκειται στην ανταλλαγή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, περίπου το ένα τέταρτο του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες βρίσκεται στα χέρια επενδυτικών κεφαλαίων τύπου hedge funds, τα οποία δεν εκπροσωπούνται από το IIF.
Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα, τράπεζες, μέσω διαφημιστικών καταχωρίσεων στο Τύπο καθώς και με τηλεφωνική επικοινωνία, ενημερώνουν τους κατόχους ελληνικών ομολόγων ότι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα δώσουν σε αυτές τη συγκατάθεσή τους για να συμπεριλάβουν τα ομόλογα που κατέχουν, στο PSI. Στις διαφημιστικές καταχωρήσεις, καλούν τους πελάτες τους να προσέλθουν σε υποκαταστήματα και να υποβάλουν δήλωση εάν επιθυμούν ή όχι τη συμμετοχή των τίτλων που κατέχουν στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Στις ανακοινώσεις επισημαίνεται ότι η τράπεζα δεν πρόκειται να κινηθεί αν δεν υπάρξει σαφής εντολή -υπογεγραμμένη δήλωση- από τον πελάτη, αλλά και ότι η συμμετοχή είναι εθελοντική, γεγονός που συνεπάγεται ότι ο πελάτης έχει το δικαίωμα να μην προσέλθει στην τράπεζα ώστε να ξεκαθαρίσει τη στάση που θα τηρήσει και να απέχει από τη διαδικασία. Σε περίπτωση που δεν λάβουν σαφείς δηλώσεις, οι τράπεζες, όπως επισημαίνουν, δεν θα προβούν σε καμιά ενέργεια, με συνέπεια αποχή του μη - συμμετέχοντος ομολογιούχου από τη διαδικασία ανταλλαγής.
Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζεται από τράπεζες ότι η συμμετοχή είναι εθελοντική και επισημαίνεται ότι κάθε πελάτης καλείται να απευθύνεται σε δικούς του συμβούλους αναφορικά με τη συμμετοχή του.