Επιστολή στο Λουκά Παπαδήμο απέστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μ.Μπαρόζο με την οποία ζητεί την ενίσχυση της συνεργασίας της Ομάδας Δράσης (Τask Force) με τις ελληνικές αρχές, ώστε μέχρι τις 28 Μαρτίου να εντοπιστούν οι τομείς που χρήζουν τεχνικής υποστήριξης.
Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας, τις επόμενες εβδομάδες, μεταξύ της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Τask Force) και των ελληνικών αρχών, με στόχο τον εντοπισμό, έως τις 28 Μαρτίου, των τομέων που χρήζουν τεχνικής υποστήριξης, επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε σημερινή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Ειδικότερα, σε συνέχεια της συνάντησης του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Μπαρόζο εκφράζει την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει τις ελληνικές αρχές για τη λήψη αποφάσεων, ικανών να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και να δρομολογήσουν τη διαδικασία αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Μπαρόζο αναφέρεται σε «πλειάδα» ενεργειών οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν χωρίς χρονοτριβή με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και της νεολαίας και, τέλος, την εξάλειψη δυσλειτουργιών στη δημόσια διοίκηση και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που εμποδίζουν τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων να κατευθυνθούν εκεί όπου χρειάζονται.
«Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές να αξιοποιήσουν τους εναπομένοντες πόρους, με κεντρικό στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ανεπάρκεια πόρων αλλά, όπως ειπώθηκε κατά τη συνάντησή μας, εξακολουθεί να υπάρχει υπερβολικός αριθμός αναπάντητων ερωτημάτων και διοικητικών εμποδίων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Προτείνει παράλληλα την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ αξιωματούχων των δύο πλευρών για τους εξής τομείς προτεραιότητας:
- Καταβολή κοινών προσπαθειών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) με σκοπό την αποδέσμευση των 650 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), ούτως ώστε να παρασχεθεί η απαραίτητη ρευστότητα και κάλυψη κινδύνων.
- Εξασφάλιση ταχείας συμφωνίας στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο σχετικά με τον μηχανισμό επιμερισμού των κινδύνων με σκοπό την υποστήριξη έργων υποδομής καίριας σημασίας.
- Αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και αναπρογραμματισμός των κονδυλίων, όπου είναι απαραίτητο, προκειμένου να περιορισθεί η ανεργία των νέων.
- Προσδιορισμός συγκεκριμένων τρόπων στήριξης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
- Αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, με την καταβολή περαιτέρω προσπαθειών για την υλοποίηση έργων στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- Εξεύρεση τρόπων για την επίσπευση της απορρόφησης των κονδυλίων της ΕΕ και τη μεγιστοποίηση του αντικτύπού τους για την πραγματική οικονομία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ