Δεν αποκλείει ο όμιλος Μυτιληναίου το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εταιρίες του ενεργειακού τομέα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Δεν αποκλείει ο όμιλος Μυτιληναίου το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εταιρίες του ενεργειακού τομέα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του επικεφαλής του ομίλου, Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο οποίος παράλληλα έθεσε θέμα βιωσιμότητας του εργοστασίου της Αλουμίνιον της Ελλάδος, που ανήκει στον όμιλο, αν δεν βρεθεί ικανοποιητική λύση στη διαμάχη με τη ΔΕΗ αναφορικά με την τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.
Πιο αναλυτικά, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο εξαγοράς μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι περιμένει να διευκρινιστεί τι ακριβώς περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Σε ό,τι αφορά τη διαμάχη με τη ΔΕΗ επισήμανε ότι από το 2006, οπότε έληξε η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας προς την Αλουμίνιον, δεν έχει υπογραφεί νέα. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό και ρύθμιση για τα χρέη του παρελθόντος, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο προσέφυγαν στη διαιτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το κόστος και τους όρους προμήθειας ενέργειας προς το εργοστάσιο.
Η Αλουμίνιον καταβάλει, όπως αναφέρθηκε σήμερα, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας με επιφύλαξη, ενώ αύριο προτίθεται να προσφύγει στη ΡΑΕ ζητώντας να ορίσει προσωρινή τιμή πώλησης του ρεύματος έως ότου εκδοθεί η διαιτητική απόφαση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Μυτιληναίος, με τα σημερινά τιμολογιακά δεδομένα η μονάδα είναι ζημιογόνος, καθώς το κόστος αγοράς του ρεύματος διαμορφώνεται στα 82 ευρώ ανά μεγαβατώρα και συμμετέχει κατά 36% στο κόστος παραγωγής της μονάδας έναντι 29% που είναι ο μέσος όρος διεθνώς.
Ανέφερε τέλος ότι οι οφειλές του κράτους προς τον όμιλο, κυρίως από επιστροφές ΦΠΑ και από το ΔΕΣΜΗΕ διαμορφώνονται στα 216 εκατ. ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ