Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2012 22:47

Σόιμπλε: Εχουμε δείξει μεγάλη αλληλεγγύη στην Ελλάδα

Απέρριψε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τα περί τιμωρητικής στάσης του Βερολίνου έναντι της χώρας μας, τονίζοντας πως τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν δημιουργηθεί από την ίδια. Ανέφερε μάλιστα ότι συζήτησε πολύ ανοιχτά με την ελληνική κυβέρνηση το αν θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να βγει από το ευρώ.

Απέρριψε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τα περί τιμωρητικής στάσης του Βερολίνου έναντι της χώρας μας, τονίζοντας πως τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν δημιουργηθεί από την ίδια.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία, ανέφερε πως είχε κάνει πολύ ανοιχτές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το αν θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ και οι ελληνικές αρχές ήταν 100% προσηλωμένες στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

«Έχουμε δείξει μεγάλη αλληλεγγύη στην Ελλάδα» σημείωσε ο Σόιμπλε, απαντώντας σε επιθετικές ερωτήσεις από το κοινό σχετικά με την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους από τη Γερμανία. «Όλοι ξέρουν ότι τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι στην Ελλάδα και και δεν πρέπει κανείς να τα αναζητά έξω από τη χώρα».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ανέφερε ακόμη πως κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε αν έχει μπει στο ευρώ και πρόσθεσε πως μόνο μέσω σκληρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων η χώρα θα μπορούσε να ελπίζει ότι θα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα που χρειάζεται για την ευημερία της εντός της Ευρωζώνης. Επισήμανε μάλιστα πως ακόμη και μετά την πρόσφατη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% οι μισθοί στη χώρα δεν είναι χαμηλότεροι απ' ό,τι στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ σημείωσε πως η περίπτωση της Ελλάδας είναι «απολύτως μοναδική» στην Ευρωζώνη.

Ο Γερμανός αξιωματούχος προειδοποίησε ακόμη πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια «καταστροφή» αν το τραπεζικό της σύστημα δεν διασωθεί. Ανέφερε επίσης πως η καταστροφή είχε πλησιάσει πολύ το 2008. «Θα ήμασταν ίσως στην ίδια κατάσταση (της εποχής εκείνης) αν δεν είχαμε πάρει τα πράγματα στα χέρια μας» σημείωσε.

Ο υπουργός εξοργίστηκε όταν οι φοιτητές φόρεσαν μάσκες χοίρων, μια αναφορά στις χώρες «PIIGS» (χοίροι) -από τα αρχικά γράμματα της Πορτογαλία, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας στα αγγλικά- που θεωρούνταν από τους επενδυτές ως οι πιο ευάλωτες στην αρχή της κρίσης στη ζώνη του ευρώ. Οι φοιτητές παράλληλα κρατούσαν πανό που έγραφαν «όχι στη λιτότητα» και «είμαστε όλοι PIIGS». «Δεν μου αρέσει η λέξη 'PIIGS', επειδή μπορεί να σχετιστεί με δυσάρεστα πράγματα. Ποιοι είναι οι 'PIIGS'; Δεν μου αρέσει αυτό» είπε στους φοιτητές, που σφύριζαν και τον αποδοκίμαζαν.