Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Μαΐου 2002 00:01

Πιέσεις σε Dow Jones και Nasdaq

ΜΙΚΤΗ εικόνα παρουσίαζε η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με το δείκτη Dow Jones αρχικά να δέχεται πιέσεις και να υποχωρεί, στον απόηχο της ανακοίνωσης οικονομικών στοιχείων που απογοήτευσαν τους επενδυτές. Αργότερα, απορρόφησε μέρος των απωλειών του. Πιέσεις όμως δέχθηκε και ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq, εξαιτίας της ανακοίνωσης αρνητικών ειδήσεων από το «μέτωπο» του εταιρικού τομέα. Η μετοχή της Sun Microsystems ενδοσυνεδριακά έχασε το 17% της αξίας της, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του προέδρου της εταιρείας, Εντ Ζάντερ. Απώλειες σημείωσε και η μετοχή της εταιρείας τηλεπικοινωνιών WorldCom, μετά την ξαφνική παραίτηση που υπέβαλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Μπέρναρντ Εμπερς.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο δείκτης Dow Jones Industrial Avergage (DJIA) έκλεισε με άνοδο 113,41 μονάδων, ποσοστό 1,14%, φθάνοντας στις 10.059,63 μονάδες. Αντιθέτως, απώλειες 10,70 μονάδων, ποσοστό 0,63% εμφάνισε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.677,53 μονάδες.

Κλειστά παρέμειναν τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και στην Ασία λόγω του εορτασμού της Πρωτομαγιάς, γεγονός που μείωσε σημαντικά το ενδιαφέρον και την κίνηση στις αγορές που λειτούργησαν.

Στο Λονδίνο, ο χρηματιστηριακός δείκτης αναφοράς των 100 επιλεγμένων μετοχών έκλεισε με απώλειες 0,78% στις 5.125,5 μονάδες, αντανακλώντας τις απώλειες στους τομείς τραπεζών και πετρελαίου, αφού πλησίασε στα χαμηλότερα επίπεδα του διμήνου στη διάρκεια των συναλλαγών βλέποντας την αγορά Nasdaq να χάνει το 2,5% της αξίας της.

Παράγοντες της αγοράς και αναλυτές συμφωνούν πως το βρετανικό χρηματιστήριο θα παραμείνει εγκλωβισμένο στα τρέχοντα επίπεδα βραχυπρόθεσμα, καθώς οι επενδυτές δείχνουν ανήσυχοι για την πορεία ανάκαμψης των εταιρικών κερδών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Σε δύσκολη θέση βρέθηκαν οι μετοχές τραπεζών, μετά την απόφαση της Merrill Lynch να υποβαθμίσει την μετοχή της HBOS. Πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές των γιγάντων πετρελαίου Shell και BP, ενώ απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές τηλεπικοινωνιών με επικεφαλής τις Vodafone και BT.

Νωρίτερα, στην Ασία, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο χρηματιστήριο αξιών του Τόκιο, όπου η υποχώρηση του γιεν ανακούφισε τους επενδυτές και οδήγησε τον δείκτη αναφοράς Nikkei-225 0,52% ψηλότερα για να κλείσει στις 11552,79 μονάδες. Ο δείκτης διέκοψε μια τετραήμερη πτωτική πορεία.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ