Τη σημασία της επιτυχούς ολοκλήρωσης της ανταλλαγής ομολόγων για να προχωρήσει το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, καθώς και το δεύτερο πακέτο στήριξης υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
Τη σημασία της επιτυχούς ολοκλήρωσης της ανταλλαγής ομολόγων για να προχωρήσει το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, καθώς και το δεύτερο πακέτο στήριξης υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι η μέγιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι αναγκαία προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νέου προγράμματος και της δανειακής σύμβασης της χώρας. Προειδοποίησε μάλιστα ότι ένα «σχετικά περιορισμένο ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας», ενώ ενέχει, όπως είπε, «κινδύνους» για τους ιδιώτες πιστωτές και για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.
Επισήμανε πάντως ότι ο ίδιος προσβλέπει «στη μέγιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η οποία θα συμβάλει καθοριστικά, στην προσπάθεια προσαρμογής και ανόρθωσης της οικονομίας», καθώς, όπως σημείωσε η Ελλάδα έχει διαμορφώσει «ένα πρόσφορο πλαίσιο με σημαντικά κίνητρα για την ανταλλαγή ομολόγων».
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου έγινε μια κατ΄ αρχήν ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για την πορεία της υλοποίησης του PSI. Το υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου αύριο για να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.
Επικρίσεις για την άρνηση Ταμείων να συμμετάσχουν στο PSI
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη σημερινή συνεδρίαση διατυπώθηκαν επικρίσεις για την επιλογή ορισμένων ασφαλιστικών ταμείων να μην συμμετάσχουν στο PSI. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε «παράλογη και μυωπική» τη στάση αυτή, δεδομένων των κοινωνικών πόρων που έχουν δοθεί για τη στήριξη των Ταμείων.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την «βαθύτατη λύπη» του για την στάση αυτών των Ταμείων. Τη δυσφορία του εξέφρασε και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, καθώς, όπως είπε, με αυτή τους την απόφαση τα Ταμεία αυτά «δεν προστατεύουν ούτε τη δική τους περιουσία».
Τα εν λόγω Ταμεία κατέχουν ομόλογα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, η συμμετοχή τους δεν είναι καθοριστική για την πορεία του PSI, ωστόσο, όπως ανέφεραν, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, «υπό άλλες συνθήκες, ενδεχομένως, η συμμετοχή τους να είχε καθοριστική σημασία».
Κατά τις ίδιες πηγές το σύνολο της περιουσίας όλων των ασφαλιστικών Ταμείων ανέρχεται σε 26 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αν την ρευστοποιούσαν «σήμερα» θα εισέπρατταν έως 8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η ανταλλαγή ομολόγων που αφορά 177 δισεκατομμύρια ευρώ ολοκληρώνεται στις 12 Μαρτίου 2012, ενώ ένα μήνα μετά, το αργότερο, θα έχει ολοκληρωθεί και μια δεύτερη ανταλλαγή που αφορά 28 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 18 αφορούν ομόλογα που υπόκεινται σε ξένα δίκαια και τα υπόλοιπα 10 αφορούν ομόλογα των ΔΕΚΟ εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο.
Συνεδρίαση της διυπουργικής για τις εκδηλώσεις βίας
Στο μεταξύ, το θέμα των προπηλακισμών πολιτικών προσώπων, έθεσε ο υπουργός Μεταφορών, Μ. Βορίδης, επικαλούμενος τα συμβάντα στην Ρόδο και επισημαίνοντας ότι οι προπηλακισθέντες «δεν είχαν ψηφίσει το Μνημόνιο».
Σε ότι αφορά το θέμα των εκδηλώσεων βίας, θα συνεδριάσει την Δευτέρα, διυπουργική επιτροπή με την συμμετοχή του κ. Παπαδήμου και των υπουργών Αμυνας, Παιδείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ