Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Μαΐου 2002 13:48

Συνεχίζεται η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΑΠΩΛΕΙΕΣ εξακολουθούν να καταγράφουν οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λόγω των πιέσεων στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, των ασφαλειών και των μέσων ενημέρωσης. Στον αντίποδα, σε θετικό έδαφος έχουν περάσει οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών μετά τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα του ομίλου Royal Dutch Shell.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έχει διαμορφωθεί στις 4.450,67 μονάδες μειωμένος κατά 0,27%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.993,84 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,94% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 3.496,54 μονάδες με απώλειες 0,38%. Αντιθέτως, ανοδικά εξακολουθεί να κινείται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100, ο οποίος βρίσκεται στις 5,153 μονάδες αυξημένος κατά 0,55%.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών με τις μετοχές των εταιρειών Deutsche Telekom και Βritish Telecom να υποχωρούν κατά 3,53% και 1,42% αντιστοίχως. Μεγάλη πτώση (3,96%) σημειώνει και η μετοχή της ισπανικής Telefonica. Εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της βρετανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας mm02, η οποία σημειώνει σημαντική άνοδο κατά 7,30% λόγω της αναβάθμισής της από τη Schroder Salomon Smith Barney.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν και οι μετοχές εταιρειών από τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης με τη μετοχή της γαλλικής Vivendi Universal να χάνει 4,92%.

Αντιθέτως, αξιόλογα κέρδη καταγράφουν οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του ομίλου Royal Dutch Shell. Συγκεκριμένα, τα καθαρά του κέρδη στο εν λόγω χρονικό διάστημα διαμορφώθηκαν στα 1,99 δισεκ. δολ. έναντι 1,85 δισεκ. δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές. Η μετοχή της Shell ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 3,33%.

Τέλος, ανοδικά εξακολουθεί να κινείται ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών μετά την είδηση ότι οι πωλήσεις των εταιρειών BMW και DaimlerChrysler στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσαν αύξηση τον περασμένο μήνα. Η μετοχή της πρώτης σημειώνει άνοδο κατά 2,72%.