Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012 08:00

Ευ. Βενιζέλος: «Νέα αφετηρία» για την Ελλάδα

Για «νέα αφετηρία» για την Ελλάδα, μετά τη διασφάλιση του δεύτερου πακέτου στήριξης της χώρας μας, κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο CNBC. Αισιόδοξος για «καθολική συμμετοχή» στο PSI.

Για «νέα αφετηρία» για την Ελλάδα, μετά τη διασφάλιση του δεύτερου πακέτου στήριξης της χώρας μας, κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο CNBC.

«Το πρόβλημα εδώ είναι ότι η ελληνική κοινωνία μετά από μια μακρά περίοδο θυσιών χρειάζεται κάτι, μια καλή λέξη, μια θετική ένδειξη. Και τώρα μετά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του χρέους και μετά την έναρξη της εφαρμογής του νέου προγράμματος, έχουμε μια νέα αφετηρία. Αυτή είναι πρότασή μου προς τον λαό: να ανακτήσουμε την θεσμική μας θέση μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), εκφράζει την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει «καθολική συμμετοχή», μετά την την παράταση μέχρι τις 23 Μαρτίου της προθεσμίας για τους κατόχους ομολόγων που έχουν εκδοθεί υπό ξένο δίκαιο ή από ΔΕΚΟ.

«Η αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή η προσφορά είναι μοναδική, είναι μια καλή και επωφελής προσφορά», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Σημείωσε ακόμη ότι η συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ομολόγων στο PSI ανήλθε στο 95,7%, μετά την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης(CAC) την Παρασκευή.

Παρότι μετά την ενεργοποίηση των CAC η ειδική επιτροπή της Διεθνούς Ενωσης Swaps και Παραγώγων (ISDA) απεφάνθη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνιστά πιστωτικό γεγονός, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα επισήμανε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI δίνει στη χώρα ένα «καλό επιχείρημα» για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. «Τώρα μπορούμε να πείσουμε την αγορά» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ανάπτυξης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

«Το πρώτο μέσο ανάπτυξης και ευημερίας είναι η απαραίτητη ρευστότητα για την πραγματική οικονομία και μόνο μέσα από τη νέα ανακεφαλαιοποίηση μπορούμε να το επιτύχουμε (αυτό)», σημείωσε χαρακτηριστικά.