Την πολιτική έγκριση του Eurogroup απέσπασε το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ευρω-ομάδας ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Καμία ευνοϊκή μεταχείριση των Ελλήνων ομολογιούχων έναντι των Ευρωπαίων, διαβεβαίωσε ο Ευ. Βενιζέλος.
Την πολιτική έγκριση του Eurogroup απέσπασε το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ευρω-ομάδας ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επικύρωση του προγράμματος θα γίνει την Τετάρτη στη συνάντηση της ομάδας εργασίας του Eurogroup, αφού προηγουμένως επιβεβαιωθεί ότι τηρήθηκαν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες.
O πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους, ενώ όπως ξεκαθάρισε, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι οι Έλληνες ομολογιούχοι δεν θα αντιμετωπιστούν ευνοϊκά σε σχέση με τους Ευρωπαίους. Σημείωσε ακόμη ότι το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί στο 117% του ΑΕΠ το 2020. «Είναι η δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα που δεν πρέπει να χαθεί», τόνισε.
Παράλληλα, χαιρέτισε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο δάνειο. Nωρίτερα, με διευκρινιστική του ανακοίνωση το ΔΝΤ γνωστοποίησε ότι το συνολικό ποσό με το οποίο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εισηγείται να συμμετάσχει το Ταμείο στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα ανέρχεται στα 28 δισ. ευρώ.
«Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του Διευρυμένου Ταμείου (EFF) για την Ελλάδα, το οποίο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει προτείνει για εξέταση στο Εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο, είναι 28 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 36,7 δισεκατομμύρια δολάρια)», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις. Διευκρίνισε ακόμη ότι το προηγούμενο τριετές πρόγραμμα (SBA) για την Ελλάδα ακυρώνεται και αντικαθίσταται από νέο πρόγραμμα (EFF), που αναμένεται να είναι τετραετές.
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομίας Όλι Ρεν δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί «νέα αρχή για την Ελλάδα» και τόνισε πως η χώρα πρέπει να προσηλωθεί στην εφαρμογή του νέου προγράμματος. Υπογράμμισε επίσης ότι η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του αλλά και από την πολιτική ενότητα στην Ελλάδα.
Ικανοποίηση Ευ. Βενιζέλου
Απολύτως ικανοποιημένος για τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε το Eurogroup δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Τα αποτελέσματα του περιβόητου PSI έγιναν δεκτά με πολύ θετικό τρόπο γιατί ξεπεράσαμε τις προσδοκίες. Ήδη, όπως έχουμε πει, βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής, στο 96% και απομένει ένα 4% κατόχων ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο και προς τους οποίους έχουμε απευθύνει πρόσκληση να συμμετάσχουν μέχρι τις 23 Μαρτίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε πως η αγορά αντιλαμβάνεται ότι τώρα η έξυπνη επιλογή, η συμφέρουσα επιλογή είναι να γίνει αποδεκτή η ελληνική προσφορά, η οποία έχει μερικά πάρα πολύ δελεαστικά στοιχεία, τα οποία θα πάψουν να υπάρχουν στις 23 Μαρτίου.
Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σήμερα ακυρώθηκαν παλαιά ομόλογα αξίας 177 δισ. ευρώ τα οποία αντικαταστάθηκαν από νέα ομόλογα αξίας 92 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα απαλλαγεί ως τις αρχές του Απριλίου από ένα χρέος 105 δισ. ευρώ.
Ανέφερε ακόμη ότι αποφασίστηκε να επιταχυνθεί η εκταμίευση των ποσών που απαιτούνται για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Όπως εξήγησε, δίπλα στα 30 δισ. ευρώ που έχουμε πάρει για το PSI, στα 5,5 δισ. ευρώ για τους δεδουλευμένους τόκους, στα 35 δισ. ευρώ που προσωρινά διατίθενται από το EFSF ως εγγύηση προκειμένου το Ευρωσύστημα να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες όσο διαρκεί η διαδικασία του PSI, θα έχουμε μια πρώτη δόση περίπου 25 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Σε ό,τι αφορά τις επόμενες δόσεις επί τη βάσει του νέου προγράμματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι οριστικοποιήθηκε το σχήμα για τους επόμενους τρεις μήνες βάσει του οποίου η χώρα θα λάβει 5,9 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, 3,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και 5,3 δισ. ευρώ τον Μάιο.
Δήλωσε επίσης εξαιρετικά ικανοποιημένος για την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συμμετάσχει με το ποσό των 28,5 δισ. ευρώ στο νέο πρόγραμμα, εκ των οποίων τα 8,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν μετά τη λήξη του.
Τόνισε παράλληλα ότι η εφαρμογή του προγράμματος και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσω της τόνωσης της ρευστότητας και της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών.
«Βρισκόμαστε μπροστά στο σημείο μιας νέας, ανανεωμένης, δυναμικής επανεκκίνησης. Και αυτό αφορά την περίοδο μέχρι της εκλογές. Δεν πρέπει η διάλυση της Βουλής και η προεκλογική περίοδος να επηρρεάσουν σε τίποτα την ομαλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και τις προσπάθειες για την εφαρμογή του προγράμματος. Και βεβαίως, αυτό αφορά και την περίοδο αμέσως μετά τις εκλογές γιατί οι εκατό πρώτες μέρες μετά τις εκλογές πρέπει να είναι μια περίοδος δυναμικής επανεκκίνησης, ώστε να μη χάσουμε αυτό το τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε με τη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της αποζημίωσης των φυσικών προσώπων τα οποία έχουν στη διάθεσή τους ελληνικά κρατικά ομόλογα, επισήμανε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι πως δεν θα πρέπει να υπάρξει καμιά αποζημίωση αλλά και ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά στην Αθήνα.
Ανέφερε, τέλος, πως σε ό,τι αφορά το λεγόμενο ειδικό ή δεσμευμένο λογαριασμό μέσω του οποίου θα αποπληρώνεται το ελληνικό χρέος, αυτός θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ελληνική Βουλή εντός του Απριλίου, όπως είναι η απαίτηση της Ευρωομάδας.
Ράιχενμπαχ: Κλειδί ο τραπεζικός τομέας
Στο μεταξύ, μιλώντας στο Mega, ο Χορστ Ράιχενμπαχ χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας τον τρόπο εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος και δήλωσε «ανακουφισμένος με όσα έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για ώθηση της οικονομίας είναι η σωστή λειτουργία του τραπεζικού τομέα. «Ο τραπεζικός τομέας πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί και θα χρειαστεί την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να διαθέσει τα χρήματα που θα πάρει απ' την ΕΕ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει απευθείας η Ευρώπη πρέπει να γίνει μέσω του τραπεζικού συστήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η Ομάδα Κρούσης δεν είχε ποτέ τη φιλοδοξία να αντικαταστήσει την ελληνική κυριαρχία και την ελληνική κυβέρνηση. «Αντιθέτως, πάντα υποστηρίζαμε και το έχω τονίσει επανειλημμένως ότι απαιτείται ελληνική κυριότητα προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στην Ελλάδα», σημείωσε.
Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα τον Ιούνιο ο κ. Ράιχενμπαχ απάντησε: «Τώρα είχαμε μια πρώτη ανακούφιση. Ελπίζω τις επόμενες μέρες τα πράγματα να συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά και το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ελπίζω όλα να κυλήσουν ομαλά».