Εν αναμονή των αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων είναι το ΥΠΟΙΚ για το θέμα των οφειλών ΦΠΑ της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» Α.Ε.. Η εταιρεία στην οποία κύριος μέτοχος είναι η γερμανική Hochtief, προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια κατά των πράξεων προσδιορισμού του ΦΠΑ και κατέβαλε το 10% του αμφισβητούμενου κύριου και πρόσθετου φόρου.
Τις αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων αναμένει το υπουργείο Οικονομικών για τις οφειλές ΦΠΑ της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε».
Σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρεται ότι η εταιρεία, ερμηνεύοντας το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, «θεώρησε ότι ο ΦΠΑ εκπίπτει στο σύνολό του και εξέπεσε τον ΦΠΑ που επιβάρυνε έξοδα φιλοξενίας και ψυχαγωγίας, δεν εφάρμοσε τις διατάξεις του Κώδικα περί ΦΠΑ, περί προσδιορισμού του εκπιπτόμενου φόρου σε περίπτωση κοινών εισροών και δεν διενήργησε διακανονισμό παγίων».
Το εν λόγω έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε απευθύνει στο υπουργείο ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Ανατολάκης καταγγέλλοντας ότι οι Γερμανοί μέτοχοι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (Hochtief) δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ επί 10 χρόνια. Ο βουλευτής κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να ενημερώσει τη Βουλή πόσο είναι το ύψος του ΦΠΑ μαζί με τις προσαυξήσεις, τον οποίο ενώ έχει εισπράξει η εταιρεία από τους πελάτες της, δεν τον έχει αποδώσει στο ελληνικό δημόσιο, πόσοι φορολογικοί έλεγχοι έχουν διενεργηθεί τα τελευταία 10 χρόνια στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και αν λαμβάνει φορολογική ενημερότητα η εταιρεία από τη στιγμή που δεν αποδίδει τον ΦΠΑ που εισπράττει.
Στο έγγραφό του, ο κ. Οικονόμου ενημερώνει πως οι φορολογικές αρχές διενήργησαν έλεγχο για τις χρήσεις 2001 έως 2003, ο οποίος καταλόγισε ΦΠΑ με τους προβλεπόμενους πρόσθετους φόρους εκδίδοντας πράξεις προσδιορισμού ΦΠΑ. Μεταξύ των πράξεων αυτών μάλιστα, εκδόθηκαν και οριστικές πράξεις μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το συγκεκριμένο θέμα.
Όπως επίσης ενημερώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, η εταιρεία του ΔΔΑ προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια κατά των πράξεων προσδιορισμού του ΦΠΑ και κατέβαλε το 10% του αμφισβητούμενου κύριου και πρόσθετου φόρου για προσφυγές πριν τη δημοσίευση του Ν. 3842/2010 και 25% για προσφυγές μετά τη δημοσίευση του Ν. 3842/2010, τα οποία βεβαιώθηκαν από τη φορολογική αρχή. Επίσης υπέβαλε και αίτηση για την υπαγωγή σε διαιτησία ενώπιον του «The London Court of International Arbitration» και αναμένεται η σχετική απόφαση.
Για τις χρήσεις 2004 έως και 2009, όπως ενημερώθηκε το υπουργείο Οικονομικών από τη Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων, διενεργήθηκε τακτικός έλεγχος ο οποίος ολοκληρώθηκε οριστικά τον Ιούλιο του 2011 και έχουν εκδοθεί οι σχετικές πράξεις προσδιορισμού του φόρου και έχουν κοινοποιηθεί, κατά των οποίων επίσης η εταιρεία προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια.
«Από τα παραπάνω προκύπτει ότι για τις χρήσεις 2001 έως 2009 αναμένονται οι αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων, με τις οποίες θα προσδιοριστεί το ύψος των κύριων και πρόσθετων φόρων», αναφέρει ο κ. Οικονόμου και διαβεβαιώνει ότι «κανένας συμψηφισμός δεν έχει διενεργηθεί από επιστροφή ΦΠΑ, με βεβαιωμένες ή μη υποχρεώσεις της εταιρείας προς τη Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων, μέχρι την 21.2.2012». Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει, σε εξέλιξη βρίσκεται προσωρινός έλεγχος ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων για τη χρήση 2011.
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ