Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και το Γ. Παπαθανασίου εξαπέλυσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την κατάθεσή του στη Εξεταστική για το έλλειμμα του 2009.
Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και τον προκάτοχό του στο υπουργείο Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, εξαπέλυσε ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την κατάθεσή του στη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το έλλειμμα του 2009.
Στην κατάθεσή του ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για βαρύτατες ευθύνες όσων «συνειδητά έστελναν ψευδή στοιχεία» και χαρακτήρισε αδιανόητο να κατηγορούνται «αυτοί που αποτύπωσαν το πραγματικό έλλειμμα και εφάρμοσαν τους ευρωπαϊκούς κανόνες».
«Η απόκρυψη είναι πολιτικό έγκλημα, όχι η αποτύπωση», παρατήρησε χαρακτηριστικά ενώπιον της Επιτροπής, ενώ σε υπόμνημα που κατέθεσε, σημειώνει με νόημα ότι «στην καταστροφή οδήγησε τη χώρα το πρόβλημα και όχι η αποτύπωσή του από τους εμπειρογνώμονες ή οι λύσεις που επιχειρήθηκαν να δοθούν».
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο προκάτοχός του Γιάννης Παπαθανασίου είχε σκοπίμως αποκρύψει από τον ελληνικό λαό και την Eurostat το ύψος του ταμειακού ελλείμματος, μη δημοσιοποιώντας το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου του 2009, τα δελτία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που το αποτύπωναν.
Επίσης, τόνισε, παρ'όλο που Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επισημάνει τον Ιούλιο πως τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση Καραμανλή, δεν ήταν διαρθρωτικού χαρακτήρα και πως το έλλειμμα της Ελλάδας θα ξεπερνούσε το 10%, το σχετικό κείμενο δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ από την κυβέρνηση.
Δύο μέρες πριν τις εκλογές η κυβέρνηση της ΝΔ στέλνει πρόβλεψη με την επίσημη ενημέρωση (EDP Notification) για έλλειμμα 6% του ΑΕΠ το 2009 και «αυτή είναι η τελευταία εγκληματική πράξη σε βάρος της χώρας», αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Εξάλλου, απορρίπτοντας εκ νέου όσα ανέφερε πρόσφατα για τον ίδιο ο πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλης Κοντοπυράκης, σημειώνει στο υπόμνημά του πως «η πρώτη δουλειά που κάναμε στο υπουργείο Οικονομικών, ήταν να συντάξουμε τον Προϋπολογισμό του 2010 και όχι να βγάλουμε σκάρτη την προηγούμενη κυβέρνηση». Αυτό ωστόσο, συμπληρώνει, σημαίνει πως ο νέος Προϋπολογισμός, θα έπρεπε να συνταχθεί με βάση τα αδημοσίευτα δελτία εκτέλεσης του προηγούμενου Προϋπολογισμού, όπου «φαινόταν ήδη πως το έλλειμμα έως τον Αύγουστο, ήταν περίπου 21 δισ. ευρώ- δηλαδή κοντά στο 10% του ΑΕΠ και με βάση στοιχεία τελείως διαφορετικά από την κοινοποίηση της προηγούμενης κυβέρνησης, που αμφισβητούσε, ούτως ή άλλως η Eurostat».
Με καταχώρηση των «πραγματικών στοιχείων» των διαφόρων φορέων και υπηρεσιών, κατατέθηκε επισήμως η πρόβλεψη για έλλειμμα ύψους 30,1 δισ., ή περίπου 12,5% και τότε όπως χαρακτηριστικά μεταφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου, στο ECOFIN του Οκτωβρίου του 2009 στο Λουξεμβούργο, ακούει το περίφημο "the game is over" του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Επιπτώσεις των παραπάνω αποτελούν η επικαιροποιημένη ενημέρωση (EDP) της Eurostat που ακολούθησε την 21η Οκτωβρίου, «ώστε να μην μείνει κενό το πλαίσιο της Ελλάδας, όπως ήταν η απειλή», αλλά και η αποκόμιση 1 δισ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) με μια δέσμη μέτρων, (έκτακτη εισφορά, αύξηση τελών κυκλοφορίας, διακοπή απόσυρσης αυτοκινήτων κ.ά.) παρά την καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Με τα μέτρα αυτά, λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα κατάφερε να δανείζεται από τις αγορές μέχρι και τον Απρίλιο, «έστω και ακριβά».
Όσο για το ερώτημα που έχει συζητηθεί στην Επιτροπή, αν υπήρχε περίπτωση να συγκρατηθεί το έλλειμμα του 2009 σε μονοψήφιο νούμερο, ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος σημειώνει ότι κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε να ληφθούν και να αποδώσουν εντός του τελευταίου διμήνου του 2009, μέτρα 15 δισ. ευρώ - ή έστω 7 δισ. ευρώ με βάση την πρόβλεψη του 12,5%. «Κοινώς», εξηγεί, «τον Οκτώβριο θα έπρεπε να αποφασίζαμε κάτι σαν πλήρες κόψιμο των τελευταίων τριών συντάξεων και μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αφού βρισκόμασταν στον Οκτώβριο και το μισθολογικό και συνταξιοδοτικό κόστος στο δημόσιο ήταν περίπου 30 δισ. ευρώ».
Βάλλοντας κατά του προκατόχου του, Γιάννη Παπαθανασίου, υποστήριξε ότι κατά την ανάληψη της διακυβέρνησης «δεν παραλάβαμε πρωτόκολλο ούτε καν υπολογιστές, δεν παραλάβαμε αρχείο με τι είχε και τι δεν είχε συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, δεν παραλάβαμε προσχέδιο Προϋπολογισμού, ενώ αυτό έπρεπε να κατατεθεί άμεσα την επόμενη των εκλογών». «Αν η εικόνα που είχαμε στις 5 Οκτωβρίου ήταν ότι το έλλειμμα θα ήταν 16%, είναι προφανές ότι η νέα κυβέρνηση θα επιχειρούσε πολύ πιο σκληρά μέτρα πιο γρήγορα» σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ένα ερώτημα που είχε τεθεί επανειλημμένα στους προηγούμενους μάρτυρες. «Έχοντας όμως εκείνη τη στιγμή υπόψη, ότι το έλλειμμα ήταν 12,5%, πήραμε μέτρα ύψους 1 δισ. για το 2009 - και συντάξαμε Προϋπολογισμό για το 2010 για μείωση του ελλείμματος κατά 3% του Α.Ε.Π.».
Ερωτηθείς για τη διαδικασία αύξησης του ελλείμματος από το 12,4% στο 15,8%, υπογράμμισε πως «αυτό το διαπίστωσε η ΕΛΣΤΑΤ σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος - και το ανακοίνωσε η Eurostat αφού έλεγξε τα στοιχεία. Ο υπουργός Οικονομικών, δεν έχει καμία αρμοδιότητα να πει εάν το νούμερο που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ είναι το σωστό ή όχι». Για την από πλευράς του συμπερίληψη στο έλλειμμα του 2008 και του 2009, όλων των απαιτήσεων εις βάρος των νοσοκομείων ύψους 5,2 δισ., αναθεωρώντας σχετικά και τα στοιχεία του 2008, (η ΝΔ είχε ανακοινώσει στην Eurostat χρέη 2,2 δισ. αφήνοντας τα υπόλοιπα να επανελεγχθούν στο τέλος του 2009), ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε σε απόφαση της Βουλής με την οποία έγινε αποδεκτό το σύνολο των οφειλών των νοσοκομείων - οπότε «δεν ήταν δυνατόν να μην περάσουν στο έλλειμμα».
Παράλληλα ωστόσο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, εμφανίστηκε και κριτικός σε όψεις της διακυβέρνησης Σημίτη, εμφανιζόμενος και συγκαταβατικός για τους προκατόχους του:
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε πως με τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, ή αποφυγή της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης ήταν αναπόφευκτη. «Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2001 με το Ασφαλιστικό, που αν είχε ψηφιστεί θα είχαμε μιαν άλλη χώρα» ανέφερε ο μάρτυς. Την περίοδο δε, που ήταν υπουργός των Οικονομικών, «θα έπρεπε να είχαν προωθηθεί πιο επιθετικά οι μεταρρυθμίσεις και η είσπραξη των φόρων - αλλά συναντήσαμε εμπόδια και στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ».
Στην κατάθεσή του, εκτίμησε πως «απ' τις αρχές του 2000 και κυρίως μετά από το 2004, επειδή ως κοινωνία δεν πήραμε την απόφαση να κάνουμε βαθιές προσαρμογές, είχε πλέον χτιστεί κάτι, έγινε μη ελέγξιμο μετά την κατάρρευση της ανάπτυξης στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία έπαιρνε μέτρα στις αρχές του 2009, φοβούμαι ότι πάλι δεν θα γλιτώναμε...»
«Για να πάρει αυτή την απόφαση η κοινωνία, πρέπει κάποιος να της το πει. Και όταν τα πολιτικά κόμματα λένε για παράδειγμα, «λεφτά υπάρχουν», τότε υπάρχει ένα ζήτημα» παρενέβη ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Χρήστος Πρωτόπαπας.
Η ρήση «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου, αποτελεί για τον κο Παπακωνσταντίνου, «μία φράση η οποία δυστυχώς αναπαράγεται αποσπασματικά και όχι στην πληρότητά της, όπου αφορούσε τις σπατάλες στο Δημόσιο, την εξαγωγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, τη φοροδιαφυγή». Αντίστοιχα, η παρομοίωση της ελληνικής οικονομίας με «Τιτανικό», που κατά τον κο Πρωτόπαπα, οι μάρτυρες χαρακτήρισαν ως ιδιαίτερα ατυχή, αποτελεί κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου μια παραφθαρμένη αναπαραγωγή της πραγματικής δικής του δήλωσης, πως «με Τιτανικό έμοιαζε η Ελλάδα με την προηγούμενη κυβέρνηση, όπου το παγόβουνο ήταν η χρεοκοπία».
Σε κάθε περίπτωση, κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου, η δήλωσή του ουδόλως επηρέασε την πορεία των spreads, καθώς αυτή έγινε τον Φεβρουάριο, ενώ η Ελλάδα είχε πρόσβαση στις αγορές μέχρι τον Απρίλιο. Αντίστοιχη υπήρξε η άποψη του κου Παπακωνσταντίνου και για τις διάφορες δηλώσεις «κυβερνητικών αξιωματούχων» στις αρχές του 2010, περί του ενδεχόμενου προσφυγής στο ΔΝΤ.
Προσερχόμενος στην Επιτροπή, ο υπουργός Περιβάλλοντος ξεκαθάρισε πως δεν έκανε τίποτε άλλο από το να αποτυπώσει τα πραγματικά στοιχεία και κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι «εσκεμμένα και συστηματικά» απέκρυπτε στοιχεία από την Eurostat. «Δεν υπάρχει ίχνος απόδειξης από κανέναν μάρτυρα, ότι η κυβέρνηση (του ΠΑΣΟΚ) έκανε οτιδήποτε άλλο από το να αποτυπώσει πιστά τη δημοσιονομική κατάσταση», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς εξάλλου για τις καταγγελίες του κ. Κοντοπυράκη, ότι τον εξανάγκασε, «όντας μιας ώρας υπουργός», να αλλάξει τα δημοσιονομικά στοιχεία, διογκώνοντας το έλλειμμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι τα στατιστικά δεδομένα τής Ελλάδας αμφισβητούνταν ήδη από τη Eurostat, ενώ ο ίδιος είχε ελέγξει τον κ. Κοντοπυράκη επειδή ανακοίνωνε στη Eurostat έλλειμμα 6% την ώρα που η Τράπεζα της Ελλάδος το υπολόγιζε σε 8%. «Ο κ. Κοντοπυράκης θα πρέπει να μάθει να μετρά το ΑΕΠ, το έλλειμμα, τις ώρες της ημέρας...», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου και επανέλαβε πως θα μηνύσει τον πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας καθώς όπως ανέφερε, «δεν διανοούμαι οποιονδήποτε να μου λέει ότι επιχείρησα να χειραγωγήσω το έλλειμμα». Ανέφερε ακόμη πως «με το περίφημο 25% αναθεώρησης του Α.Ε.Π. προς τα πάνω, στο οποίο συμπεριελάμβανε τα ναρκωτικά και την πορνεία, οδήγησε στον απόλυτο διασυρμό της χώρας μας».
Σχετικά με τις διαμάχες στο εσωτερικό της ΕΛΣΤΑΤ επί υπουργίας του, υπερασπίστηκε τον πρόεδρό της, Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος «είχε κάνει τη δουλειά του και απολάμβανε της απόλυτης εμπιστοσύνης των ομολόγων του». Η κ. Γεωργαντά (σ.σ. που κατήγγειλε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος) «ήθελε να έρχονται τα στοιχεία και να ψηφίζουν επ' αυτών: Να λέει: «Πόσο είναι; 13,8%. Κόψε κάτι». Όσο για το Ν. Λογοθέτη, τον αντιπρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ που ήρθε σε σύγκρουση με τον Α. Γεωργίου, «του είπα πως δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ένα Διοικητικό Συμβούλιο, όταν στον αντιπρόεδρο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη επειδή κλέβει τα email του προέδρου - κι εκείνος το αποδέχθηκε…».
Νωρίτερα, απαράδεκτη χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης την απόφαση των πρώην υπουργών της ΝΔ να μην προσέρθουν στην Επιτροπή και να στείλουν υπομνήματα.
«Πρώτον», σημείωσε σε δηλώσεις του στο ρ/σ Radio 9 ο κ. Παπαδημούλης, «είναι μια ομολογία συνενοχής και για τη δημιουργία του ελλείμματος και για το "μαγείρεμα" ... Ο προϋπολογισμός του 2009 ψηφίστηκε από τη ΝΔ με πρόβλεψη ότι το έλλειμμα θα πάει στο 2% και πήγε στο 15,5%. Τους πρώτους εννέα μήνες αύξανε το έλλειμμα και το "μαγείρευε" για να το κρύβει η ΝΔ. Τους τρεις τελευταίους μήνες το ΠΑΣΟΚ αύξησε το έλλειμμα περαιτέρω και το "μαγείρεψε" για να το ανεβάσει και να το φορτώσει στους προηγούμενους το ΠΑΣΟΚ». «Αυτός ο τρόπος, που το μεν ΠΑΣΟΚ θέλει να "ευλογήσει τα γένια του" και να τα φορτώσει όλα στη ΝΔ, η δε ΝΔ σαμποτάρει την επιτροπή ... υποσχόμενη ότι αυτή θα κάνει την καλή εξεταστική επιτροπή μετά που βρει την αλήθεια», εκτίμησε, «ενισχύει την αίσθηση των πολιτών ότι η μία μετά την άλλη, οι εξεταστικές επιτροπές εξελίσσονται σε παρωδία και σε φιάσκο».
«Κάθε μέρα που περνάει ενισχύεται η αίσθηση ότι πάμε σε ένα φιάσκο, σε μια παρωδία...Με τον Παναγιώτη τον Κουρουπλή κάνουμε μια προσπάθεια να βγάλουμε πράγματα μέσα στα ασφυκτικά περιθώρια και θα εξαντλήσουμε αυτή την προσπάθεια, αλλά δεν μπορώ πως αν θα μείνουμε μέχρι τέλους, διότι η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ και οι σκοπιμότητες της δεν μας αφήνουν τέτοια περιθώρια», υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η εξεταστική για το έλλειμμα εξελίχθηκε σε ένα ακόμα αυτογκόλ για το ΠΑΣΟΚ.
«Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ στις στιγμές της παντοδυναμίας τους, λειτούργησαν ως 5η φάλαγγα των Βρυξελλών», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κωστής Αϊβαλιώτης.