Την απόφαση αναστολής των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), επιφυλασσόμενη ωστόσο να επανεκτιμήσει τη στάση της αν τα αιτήματά της δεν επιλυθούν. Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από τις 6 το πρωί της Τετάρτης.
Την απόφαση αναστολής των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) με εννέα ψήφους κατά της κήρυξης νέας απεργίας, πέντε υπέρ και ένα λευκό.
Ετσι, τα δρομολόγια των πλοίων θα εκτελούνται κανονικά από τις 6 το πρωί της Τετάρτης, οπότε λήγει η 48ωρη απεργία που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας.
Προηγήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των ναυτεργατικών σωματείων με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας και τον γ.γ. της ΠΝΟ Γιάννη Χαλά.
Σε ανακοίνωσή της πάντως η ΠΝΟ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «αν οι εξελίξεις που ακολουθήσουν δεν συμβάλουν θετικά στην επίλυση των αιτημάτων των ναυτεργατών, τότε η συνομοσπονδία επιφυλάσσεται να επανεκτιμήσει τη στάση της». Η ΠΝΟ επισημαίνει ότι οι υπουργοί τοποθετήθηκαν εγγράφως στα περισσότερα από τα αιτήματα της Ομοσπονδίας, πλην όμως, σημειώνει, οι απαντήσεις που δόθηκαν, εκτιμήθηκαν από τη Διοίκηση ότι «δεν παρέχουν τις αναμενόμενες λύσεις στα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών».
«Καταφέραμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με διάλογο χωρίς προσχήματα και δογματισμούς, να αποτρέψουμε μία πολύ επικίνδυνη κρίση», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Αννα Διαμαντοπούλου σχετικά με τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Συμπλήρωσε ότι υπήρξε αίσθημα εθνικής ευθύνης και ότι ο διάλογος για τα μεγάλα προβλήματα της Ναυτιλίας θα συνεχιστεί με όλους τους φορείς.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης παρέσχε διαβεβαιώσεις σχετικά με τα δύο μεγάλα «αγκάθια» στις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, τον Οίκο Ναύτου και το ΝΑΤ, τονίζοντας πως «θα είναι και τα δύο αυτόνομα» και πως «το μόνο που αλλάζει είναι η εποπτεία τους».
Συγκεκριμένα, είπε ότι το ΝΑΤ παραμένει «αυτοτελέστατο» ταμείο και ότι «απλώς γίνεται η μεταφορά του στο υπουργείο Εργασίας» και ότι διατηρείται και η αυτοτέλεια του Οίκου Ναύτου, αφού η ενσωμάτωσή του στον ΕΟΠΥΥ «αφορά τις ιατρικές πράξεις σε είδος». «Θα έχουν καλύτερες υπηρεσίες και μικρότερο κόστος», πρόσθεσε.
Ενδεικτική της διάθεσης υπαναχώρησης της ΠΝΟ ήταν η δήλωση της κ. Διαμαντοπούλου μετά το πέρας της συνάντησης με τους συνδικαλιστές. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει πως «συμφωνήσαμε όλοι για την πολύ μεγάλη σημασία μιας συμφωνίας σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα, για την οικονομία και τους πολίτες».