Την ενίσχυση των προσπαθειών για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε από την Αθήνα ο Όλι Ρεν, επισημαίνοντας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν υλοποιούνται από τη χώρα μας αρκετά γρήγορα. Χαρακτήρισε επίσης «μάθημα» το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας.
Την ενίσχυση των προσπαθειών για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε από την Αθήνα ο Όλι Ρεν, επισημαίνοντας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν υλοποιούνται από τη χώρα μας αρκετά γρήγορα.
Μιλώντας στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις με θέμα την οικονομική κρίση στην Ελλάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος παρατήρησε ότι «ο τρέχων ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και των προσαρμογών απέχει από το να είναι επαρκής για να κάνει τα δημόσια οικονομικά βιώσιμα στην Ελλάδα ή να κλείσει το χάσμα της ανταγωνιστικότητας».
Ο κ. Ρεν αναγνώρισε ότι οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση και οι θυσίες που ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει έως τώρα είναι σημαντικές, αλλά, όπως είπε, χρειάζονται «περαιτέρω προσπάθειες», καθώς «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε».
Εξέφρασε επιπλέον την εκτίμηση ότι η ελληνική κρίση «αποτέλεσμα πολυετών ανεύθυνων πολιτικών» ενώ όπως είπε, αποτελεί «τεράστια πρόκληση», τόσο για την ίδια τη χώρα, όσο και για την Ε.Ε..
Αναφερόμενος στο πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι αποτελεί «μάθημα», ενώ όσον αφορά στο δεύτερο πρόγραμμα, υπογράμμισε ότι «οι ίδιοι οι Έλληνες θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να μεταρρυθμίσουν τη χώρα τους και να αναλάβουν την ευθύνη για αυτές τις μεταρρυθμίσεις».
Υπενθύμισε μάλιστα ότι το δεύτερο πρόγραμμα συνοδεύεται από μια «άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη», κάτι το οποίο, όπως είπε, αποδεικνύει ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική δέσμευση από τις χώρες της ευρωζώνης να δοθεί στην Ελλάδα χρόνος να ορθοποδήσει. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αυτούς που ήρθαν να βοηθήσουν, μετά τη ζημιά που έγινε».
Παράλληλα, χαρακτήρισε την «έλλειψη πολιτικής ενότητας» ως «αχίλλειο πτέρνα» που παρεμποδίζει τις προσπάθειες της Αθήνας στην εφαρμογή «απαιτητικών μεταρρυθμίσεων» και την ανάταξη των οικονομικών της.
«Η έλλειψη πολιτικής ενότητας, αν και βελτιώθηκε πρόσφατα, μπορεί μόνο να θεραπευτεί από τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες», πρόσθεσε.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο