Το ενδεχόμενο επίσπευσης της καταβολής των κεφαλαίων στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το Reuters. Συμφωνία για την ενίσχυση των μηχανισμών διάσωσης «βλέπει» ο Ρόμπεϊ.
Το ενδεχόμενο επίσπευσης της καταβολής των κεφαλαίων στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το Reuters.
Σε μία προσπάθεια να αποκτήσει το ταμείο ταχύτερα το σύνολο της χρηματοδοτικής του ισχύος, οι ΥΠΟΙΚ φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο η καταβολή των κεφαλαίων στον ESM να πραγματοποιηθεί σε διάστημα τριών ετών αντί τεσσάρων.
Η αύξηση της συνδυαστικής χρηματοδοτικής ισχύος του προσωρινού και του μόνιμου μηχανισμού θα συζητηθεί στην άτυπη συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή στην Κοπεγχάγη.
Ο ESM, που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, θα διαθέτει ανώτατη χρηματοδοτική δυνατότητα 500 δισ. ευρώ εφόσον όλες οι χώρες καταβάλουν τα κεφάλαια που τους αναλογούν.
Οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει να καταβάλουν κεφάλαια 80 δισ. ευρώ στον ESM σε πέντε ετήσιες δόσεις αλλά στη συνέχεια αποφάσισαν να μειώσουν το διάστημα σε τέσσερα έτη καταβάλλοντας τις δύο πρώτες δόσεις μαζί. Τώρα εξετάζεται η περαιτέρω επίσπευση της καταβολής των δόσεων.
«Αυτό που υπάρχει είναι η πιθανότητα περαιτέρω επίσπευσης των επόμενων τριών δόσεων, για παράδειγμα δύο το 2013 και μία το 2014. Αυτό είναι πιθανό όχι αναγκαίο», είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι η ευρωζώνη θα καταλήξει αυτήν την εβδομάδα σε συμφωνία για την ενίσχυση του τείχους προστασίας απέναντι στην κρίση χρέους.
«Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα» στη συνάντηση της Παρασκευής, δήλωσε ο Βαν Ρόμπεϊ ύστερα από συνομιλίες που είχε στη Σεούλ με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-Μπακ.
Η ενίσχυση του τείχους προστασίας της ευρωζώνης είναι ένας όρος που έθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια στους Ευρωπαίους.
Αίσθηση προκάλεσαν, εν τω μεταξύ, σημερινές δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στη Γερμανία και τη Γαλλία για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιαπωνία, ο Μόντι υπενθύμισε ένα επεισόδιο από τα πρώτα χρόνια του ευρώ που, σύμφωνα με τον ίδιο, ευνόησε τους εκτροχιασμούς που οδήγησαν πέρυσι τη νομισματική ένωση στο χείλος του γκρεμού http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2157110 .