Σε συμφωνία για ενίσχυση του «τείχους προστασίας» κατά της κρίσης χρέους στα 800 δισ. ευρώ περίπου κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, όπως ανακοίνωσε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ. Όλι Ρεν: Σε πολύ δύσκολη κατάσταση η Ισπανία.
Σε συμφωνία για ενίσχυση του «τείχους προστασίας» κατά της κρίσης χρέους στα 800 δισ. ευρώ περίπου κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, όπως ανακοίνωσε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.
Όπως εξήγησε, το ποσό θα αποτελείται από νέα κεφάλαια 500 δισ. ευρώ μέσω του μόνιμου ταμείου στήριξης (ESM), 200 δισ. ευρώ που ήδη υπάρχουν μέσω του προσωρινού ταμείου στήριξης (EFSF), 53 δισ. ευρώ μέσω διμερών δανείων καθώς και εναπομεινάντων κεφαλαίων 49 δισ. ευρώ από την πρώτη βοήθεια για την κρίση (EFSM).
Ο μηχανισμός EFSF διαθέτει συνολική χρηματοδοτική ισχύ ύψους 440 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 240 δισ. ευρώ θα λειτουργούν ως μαξιλάρι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης τους επόμενους 15 μήνες, όταν ο EFSF και ο ESM θα λειτουργούν παράλληλα.
Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, τις οποίες επικαλείται το Reuters, ύστερα από επεισοδιακή συζήτηση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή που προέκριναν χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, όπου η κοινή γνώμη διάκειται αρνητικά στην παροχή επιπλέον βοήθειας.
Εν τω μεταξύ, η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ακυρώθηκε, καθώς ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ οργίστηκε με την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.
«Δεν υπήρχε λόγος να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου γιατί η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τις αποφάσεις», είπε ο Γιούνκερ στους δημοσιογράφους.
Εξαιτίας της κίνησης της Αυστριακής ΥΠΟΙΚ ο πρόεδρος του Eurogroup διέκοψε οργισμένος μία σύσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα αποφασιζόταν ποιος θα αναλάβει μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά και ποιος θα είναι ο διάδοχός του.
Πάντως η Αυστριακή υπουργός ζήτησε στη συνέχεια συγγνώμη από τον Γιούνκερ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.
Ρεν: Σε πολύ δύσκολη κατάσταση η Ισπανία
Προσερχόμενος νωρίτερα στη συνεδρίαση του Eurogroup στην Κοπεγχάγη, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν εξέφρασε την ανησυχία του για την «πολύ δύσκολη κατάσταση» στην οποία, όπως είπε, βρίσκεται η Ισπανία.
«Η Ισπανία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά από την άλλη πλευρά, η Ισπανία έχει πολλά πλεονεκτήματα για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση νέας δέσμης μέτρων λιτότητας από την ισπανική κυβέρνηση.
Παράλληλα, κάλεσε την Ισπανία να συνεχίσει με συνέπεια στο δρόμο της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίνδος αναφέρθηκε από την πλευρά του στη γενική απεργία και στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στη χώρα. «Η κυβέρνηση σέβεται απολύτως τις διαμαρτυρίες...αλλά είναι επίσης απολύτως πεπεισμένη ότι οι μεταρρυθμίσεις της είναι οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ισπανία για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», δήλωσε από την Κοπεγχάγη.
«Είχαμε μία σημαντική δημοσιονομική παρεκτροπή» το 2011 με δημόσιο έλλειμμα 8,5% αντί του αναμενόμενου 6%, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίνδος στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup. Όμως η χώρα «θα πάψει να αποτελεί πρόβλημα» χάρη στα μέτρα της κυβέρνησης, πρόσθεσε και δήλωσε βέβαιος ότι ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί σήμερα «θα είναι ένας απολύτως πειστικός προϋπολογισμός που θα σέβεται τις δεσμεύσεις της Ισπανίας» προς τους ευρωπαίους εταίρους της.
Η Ισπανία έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμά της στο 5,3% του ΑΕΠ φέτος και στο 3% το 2013, όπως επιτάσσει το σύμφωνο σταθερότητας. Ωστόσο, πολλοί οικονομικοί αναλυτές αμφιβάλλουν για το αν είναι δυνατή η επίτευξη των στόχων αυτών, αν η Ισπανία δεν επιβάλει μία πολιτική λιτότητας.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ