Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 13 Μαΐου 2002 14:16

Υπό πίεση παραμένει το δολάριο

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται και σήμερα -για τρίτη κατά σειρά ημέρα- το αμερικανικό νόμισμα έναντι των βασικών ανταγωνιστών του στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η υποχώρηση του δολαρίου οφείλεται στη νέα πτώση των μετοχικών τιμών στη Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς στις ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Την άποψη ότι η ανάκαμψη της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο δεν θα έχει τη δυναμική που αναμενόταν, ενδέχεται να ενισχύσουν τα στοιχεία που θα δοθούν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα και τα οποία αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο, ενώ επιφυλακτικοί εμφανίζονται ως προς τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής και το εμπορικό ισοζύγιο τα οποία θα ανακοινωθούν την Τετάρτη και την Παρασκευή αντιστοίχως.

«Εκτιμώ ότι τα στοιχεία που θα δοθούν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα θα δείξουν ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο τρέχον τρίμηνο επιβραδύνεται», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο “Reuters” στέλεχος της Credit Agricole Indosuez.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ αναρριχήθηκε τον Απρίλιο στο 6%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον ετών, ενώ η Fed εμφανίστηκε επιφυλακτική για την πορεία της εγχώριας οικονομίας.

Στις 13:50 (ώρα Ελλάδος) στην αγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ είχε υποχωρήσει στα 91,56 σεντς από 91,23 σεντς αργά χθες το βράδυ. Την ίδια ώρα, βρισκόταν 127,38 γιεν έναντι 127,82 γιεν αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Από την άλλη μεριά, η ιαπωνική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας τον Απρίλιο –για δεύτερο κατά σειρά μήνα- ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστιάν Νουαγέ, δήλωσε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,5% προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι πωλήσεις λιανικής στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1,2% -όσο ακριβώς ανέμεναν οι αναλυτές- το Μάρτιο, ενώ μεγαλύτερη των προβλέψεων ήταν η αύξηση των τιμών παραγωγού στη Βρετανία τον περασμένο μήνα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση ο εν λόγω δείκτης αυξήθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο έναντι ανόδου κατά 0,2% -σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία- το Μάρτιο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι τιμές παραγωγού τον περασμένο μήνα θα σημείωναν αύξηση της τάξεως του 0,2% σε σχέση με το Μάρτιο.