Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 13 Μαΐου 2002 18:19

To 2006 έτοιμο το πρώτο ρωσο-αμερικανικό επιβατικό τζετ

Ρώσοι σχεδιαστές αεροσκαφών απο τις εταιρείες Σουχόϊ και Ιλιούσιν συνεργάζονται με συναδέλφους τους στην αμερικανική εταιρεία Μπόϊνγκ στον σχεδιασμό και την παραγωγή ενός επιβατικού αεροπλάνου με λιγότερες απο εκατό θέσεις, ανακοίνωσε σήμερα στην Μόσχα εκπρόσωπος της Σουχόϊ.

Ο Γιούρι Σερβακόφ δήλωσε προς το Reuters ότι το αεροπλάνο θα μπει σε γραμμή παραγωγής το 2006 και αναμένεται μέσα στον ίδιο χρόνο να λάβει πιστοποιητικό καταλληλότητας για εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις.

Το σχέδιο, που θα χρηματοδοτηθεί εξ ίσου απο τις τρεις εταιρείες, προβλέπεται να συζητηθεί κατά την συνάντηση που θα έχουν στην Ρωσία, από τις 23 μέχρι τις 26 Μαϊου οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, είπε ο Σερβακόφ.

Το νέο αεροπλάνο, που ανάλογα με τον τύπο του, θα μπορεί να μεταφέρει 55, 75 ή 95 επιβάτες, θα παράγεται στην Ρωσία και θα μπορεί να διανύσει αποστάσεις μέχρι 6.000 χιλιόμετρα.

Ο Σερβακόφ είπε ότι αναμένεται η παγκόσμια ζήτηση να φθάσει στα 600 με 700 αεροπλάνα, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει ποια θα είναι η αξία του. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης την τοποθετούν στα περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.