Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος αποδίδοντας τις επιθέσεις που δέχεται η Ομοσπονδία, στις θέσεις που έχει διατυπώσει κατά της ιδιωτικοποίησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, εναντίον του μνημονίου και για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος αποδίδοντας τις επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες μέρες η Ομοσπονδία στις θέσεις που έχει διατυπωωσει κατά της ιδιωτικοποίησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, εναντίον του μνημονίου και για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Φωτόπουλος αποκάλυψε ότι η γενική διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν με επιστολή της προς τη διοίκηση της ΔΕΗ την περασμένη Τρίτη 3 Απριλίου, ζητεί τις απόψεις της για την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων (Αμύνταιο 1 και 2, Μελίτη και Μεγαλόπολη 3), οι οποίες σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης προς την Ε.Ε.. Η πρόταση για πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ περιλαμβάνεται στο "πακέτο" απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και στο μνημόνιο και συνοδεύεται επίσης από πρόταση για ανταλλαγή ενέργειας (swap) μεταξύ ΔΕΗ και τρίτων, από τις μονάδες της Καρδιάς 1 και 2. Η ΔΕΗ, υποστήριξε ο κ. Φωτόπουλος επικαλούμενος το έγγραφο της Κομισιόν, έχει περιθώριο ως τις 20 Απριλίου να απαντήσει. Όπως επίσης έκανε γνωστό, ο ίδιος θα ζητήσει μετάθεση στις υπό ιδιωτικοποίηση μονάδες του Αμυνταίου και προειδοποίησε με σκληρές κινητοποιήσεις.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ απέδωσε ακόμη τις «χυδαίες και λυσσαλέες» -όπως τις χαρακτήρισε- επιθέσεις κατά της Ομοσπονδίας στις καταγγελίες των συνδικαλιστών για παράβαση των κανόνων του ανταγωνισμού σε βάρος τη ΔΕΗ και υπέρ ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης στην προσφυγή κατά του μνημονίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και στις κινητοποιήσεις κατά του τέλους ακινήτων που επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Σε ό,τι αφορά την ουσία των καταγγελιών για τη διαχείριση στον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων της ΓΕΝΟΠ, ο κ. Φωτόπουλος ισχυρίστηκε ότι το πόρισμα του ελέγχου από το ΣΔΟΕ «αποτελεί ηθική δικαίωση της ΓΕΝΟΠ και κόλαφο για τους λασπολόγους που θα έπρεπε να μας ζητήσουν συγνώμη». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, το πόρισμα αναφέρει ότι δεν διαπιστώθηκε λήψη εικονικών τιμολογίων, ούτε υπερτιμολογήσεις. Υπάρχουν ωστόσο διαφορές μεταξύ της αξίας των τιμολογίων που πληρώθηκαν από τη ΓΕΝΟΠ σε ταξιδιωτικά γραφεία και των πραγματικών δαπανών για τη φιλοξενία συνδικαλιστών ξένων χωρών τις οποίες ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ απέδωσε σε πιθανή φοροδιαφυγή των εταιρειών που εμπλέκονται.
Ο κ. Φωτόπουλος επιτέθηκε στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να ελεγχθεί για τον ρόλο του», αλλά και στην παράταξη του ΠΑΜΕ, τα στελέχη της οποίας, όπως σημείωσε, διαφωνούσαν με τον ΟΚΔΕ, αλλά πήγαιναν ταξίδια, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και αυτοκριτική, αναγνωρίζοντας ότι το συνδικάτο έχει δώσει δικαιώματα. Όπως είπε, στο μέλλον δεν θα ανατίθενται μελέτες σε συγγενείς συνδικαλιστών και επανέλαβε την πρόταση για άνοιγμα των λογαριασμών συνδικαλιστικών στελεχών.