Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Μαΐου 2002 10:15

Μεγάλη άνοδος στο χρηματιστήριο του Τόκιο

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ κέρδη αποκόμισαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην αγορά του Τόκιο στηριζόμενοι και πάλι στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας μετά τη νέα θεαματική άνοδο του Nasdaq στη χθεσινή συνεδρίαση http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/15/216295.htm .

O δείκτης Nikkei σημείωσε άνοδο κατά 286,78 μονάδες ή 2,53% και διαμορφώθηκε στις 11.642,97 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.087 μονάδες αυξημένος κατά 1,41% ή 15,11 μονάδες.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσαν και σήμερα οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας μετά την είδηση ότι η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων Robertson Stephens αναβάθμισε την αξιολόγησή της για τη μετοχή της Intel επισημαίνοντας ότι οι τιμές των μικροεπεξεργαστών της αναμένεται να σταθεροποιηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία της Applied Materials, της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού για μικροεπεξεργαστές.

Oι μετοχές των εταιρειών Tokyo Electron και Advantest ενισχύθηκαν κατά 6,52% και 6,42% αντιστοίχως.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές εταιρειών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αγορά των ΗΠΑ επωφελούμενες από τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Απρίλιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/15/216298.htm .

Η μετοχή της Canon σημείωσε άνοδο κατά 3,7%. Η μετοχική τιμή της Sony, η οποία βασίζει το ένα τρίτο των συνολικών της πωλήσεων στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, ενισχύθηκε κατά 2,73%. Την Τρίτη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sony, Νομπουγιούκι Ιντέι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο δήλωσε ότι ο ιαπωνικός όμιλος προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην αλλαγή της στρατηγικής του στο πλαίσιο του νέου επιχειρηματικού σχεδίου για το οικονομικό έτος που άρχισε τον Απρίλιο. Στόχος της Sony είναι να εκμεταλλευθεί τα πλεονεκτήματα της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αγοράς δικτύων ευρέος φάσματος.

Παράλληλα, η Sony ανακοίνωσε τη μείωση της τιμής της κονσόλας PlayStation 2 στις ΗΠΑ κατά το ένα τρίτο, ενώ συρρίκνωσε κατά το ήμισυ την τιμή του PlayStation One, σε μια κίνηση που αναμένεται να εντείνει τις ανταγωνιστικές πιέσεις

Μεγάλη άνοδο (4,40%) σημείωσε και η μετοχή της NTT, του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου στην Ιαπωνία, παρά τις σημαντικές ζημίες που εμφάνισε στη χρήση που έληξε στα τέλη του Μαρτίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/15/216308.htm .

Την αισιοδοξία τους εξέφρασαν οι Ιάπωνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ότι οι προσπάθειες της χώρας για την αντιμετώπιση της ύφεσης έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, ενισχύοντας τις προσδοκίες για βελτίωση της αξιολόγησής της προς τα τέλη της εβδομάδας. Η αισιοδοξία αντικατοπτρίζεται σε δημοσκόπηση εργαζομένων, που υποστηρίζουν ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί.

Από τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών ξεχώρισε η μετοχή της Nissan Mazda κλείνοντας με κέρδη 4,42%. Η εν λόγω εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι στο οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου εμφάνισε κέρδη ύψους 8,83 δισεκ. γιεν (68,72 εκατ. δολ) έναντι ζημίας 155,24 δισεκ. γιεν την προηγούμενη χρήση. Παράλληλα, η διοίκηση της Mazda προέβη στην εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας στην τρέχουσα χρήση θα σημειώσουν σημαντική αύξηση. Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους αναλυτές.

«Τα οικονομικά της αποτελέσματα θα βελτιωθούν. Εκτιμώ όμως ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά (αυτοκινήτου) είναι ιδιαίτερα σκληρός και δεν έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Mazda να αντεπεξέλθει σ' αυτόν», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Takaki Nakanishi, αναλυτής της Merrill Lynch.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, Ιάπωνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι οι προσπάθειες της χώρας για την αντιμετώπιση της ύφεσης έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, ενισχύοντας τις προσδοκίες για βελτίωση της αξιολόγησής της προς τα τέλη της εβδομάδας. Η αισιοδοξία αντικατοπτρίζεται σε δημοσκόπηση εργαζομένων, που υποστηρίζουν ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί.