Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Μαΐου 2002 12:08

Επισκόπηση διεθνούς Τύπου

-Γερμανία

Frankfurter Allgemeine:Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αναθεωρεί την προεκλογική του τακτική.

Κριτική Κομισιόν σε Γερμανία και Γαλλία για έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Handelsblatt: Ο υπουργός Οικονομικών Χανς Αιχελ ζήτησε από τους καταναλωτές να μην ψωνίζουν από καταστήματα τα οποία προέβησαν σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις μετά την εισαγωγή του ευρώ.

Sueddeutsche Zeitung: Εκπρόσωποι των γερμανικών συνδικάτων και της εργοδοσίας επιστρέφουν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

-Γαλλία

Le Monde: Τα μυστήρια της Vivendi Universal-Οικονομική κατάσταση, οι πιέσεις των Αμερικανών, πού στοχεύει ο Ζαν Μαρί Μεσιέ (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου).

Μπους-Πούτιν: Αφοπλισμός και συμμαχία στο ΝΑΤΟ-«Μία από τις περισσότερο φιλοπόλεμες κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ πρόκειται να υπογράψει μια πολύ σημαντική συμφωνία αφοπλισμού με την επι 40 έτη εχθρική της δύναμη. Ίσως ακούγεται παράδοξο αλλά ουσιαστικά δεν είναι».

Les Echos: Η Vivendi Universal επιχειρεί να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Τριπλασιάστηκαν στο πρώτο εξάμηνο οι ζημίες της Euro Disney λόγω του δεύτερου θεματικού πάρκου που άνοιξε στο Παρίσι.

Ανοίγει απόψε τις τις πύλες του το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

-Ιταλία

La Repubblica: Ο Chief Executive Officer της Fiat, Πάολο Σανταρέλα, αναφέρει σε συνέντευξή του ότι έως το 2005 η εταιρεία θα έχει λανσάρει είκοσι νέα μοντέλα.

Η Fiat σχεδιάζει επίσης την περικοπή 3.000 έως 5.000 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο προσπαθειών για την επιστροφή της στην κερδοφορία.

-Ισπανία

El Pais : Στο 3,6% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός.

-Βρετανία

Times: Η συμφωνία της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα κυριαρχεί στην πρώτη σελίδα της βρετανικής εφημερίδας η οποία επισημαίνει ότι πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική αλλαγή στους κόλπους της Βορειο-Ατλαντικής συμμαχίας από την εποχή της ίδρυσης του ΝΑΤΟ, το 1949.

The Guardian: Με ζημίες η News Corp. λόγω Gemstar. Οι οικονομικές επιβαρύνσεις, ύψους 4,2 δισ. δολαρίων, από τη μείωση της αξίας του μεριδίου που ελέγχει στην Gemstar-TV Guide International συντέλεσαν σε ζημίες ύψους 4 δισ. δολαρίων για τη News Corp. στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο. Ο κ. Μέρντοχ καταδίκασε τον πόλεμο τιμών που έχει ξεσπάσει μεταξύ των βρετανικών εφημερίδων ταμπλόιντ.

Financial Times: Συμφωνία συνεργασίας με το ΝΑΤΟ πέτυχε η Ρωσία.

Στην περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας προχωρά ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος Axa στο πλαίσιο προγράμματος αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων του.

-Ελβετία

Le Temps: Η συμφωνία αφοπλισμού Μόσχας-Ουάσιγκτον αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία που ενισχύει τη θέση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και δικαιώνει τις πολιτικές του πεποιθήσεις για επαναπροσέγγιση με τη Δύση.