Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Απριλίου 2012 16:22

Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το ΔΝΤ

Ελαφρώς πιο αισιόδοξο για την παγκόσμια ανάπτυξη εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές», προβλέποντας οριακά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ελαφρώς πιο αισιόδοξο για την παγκόσμια ανάπτυξη εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές», προβλέποντας οριακά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναθεώρησε την εκτίμησή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας φέτος σε 3,5% από 3,3% που προέβλεπε προηγουμένως. Δεν αποκλείει πάντως μια νέα κρίση στην ευρωζώνη, ενώ προειδοποιεί ότι οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ανάπτυξή τους.

Ειδικότερα, μεταξύ των κινδύνων που, κατά το ΔΝΤ, απειλούν την ευρωστία της παγκόσμιας οικονομίας, κυρίαρχη θέση κατέχουν το ενδεχόμενο να αναβιώσει η κρίση στην Ευρωζώνη —γεγονός που θα αφαιρούσε έως και 2 μονάδες από το ποσοστό της παγκόσμιας ανάπτυξης— και μία πιθανή άνοδος της τιμής του πετρελαίου —που θα αποσπούσε ένα 1,25% από τον ρυθμό της συνολικής ανάπτυξης. Το Ταμείο, με την ευκαιρία αυτή, ξανακάλεσε τις δυτικές χώρες να λάβουν κατάλληλα μέτρα, που κατά το ίδιο, θα διόρθωναν τα οικονομικά τους προβλήματα.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει «Σχέδιο Β» για αποχώρηση χώρας από την ευρωζώνη και τόνισε πως το ταμείο κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην συμβεί κάτι τέτοιο.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε την εκτίμησή του για τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη το 2012 σε 0,3% από 0,5%, ενώ εκτιμά πλέον ότι το ΑΕΠ στη Βρετανία θα αυξηθεί κατά 0,8% έναντι 0,6% που προέβλεπε προηγουμένως.

«Η ύφεση αναμένεται να είναι λιγότερο βαθιά και με μικρότερη διάρκεια στις περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, έχοντας γνώση πως η εμπιστοσύνη και οι συνθήκες στις αγορές έχουν βελτιωθεί ήδη και πως η ζήτηση που προέρχεται από άλλες περιοχές αναμένεται να ενισχυθεί», τονίζεται στην έκθεση του Ταμείου. Το Ταμείο προβλέπει επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά από το δεύτερο μισό του 2012, έπειτα από την αναδίπλωση του ΑΕΠ κατά 0,5% στο πρώτο εξάμηνο.

Οι διαπιστώσεις προοιωνίζονται ακόμη καλύτερες για το 2013, σύμφωνα με τις οποίες η Ζώνη του Ευρώ θα καταγράψει ανάπτυξη κατά 0,9% έναντι 0,8%.

Παρ' όλα αυτά, το Ταμείο προειδοποιεί για πιθανό κίνδυνο επαναφοράς στην κρίση χρέους «όσο τα θεμελιώδη προβλήματα της Ευρωζώνης δεν επιλύονται».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι δύο κύριες οικονομίες της Ευρωζώνης θα καταγράψουν ελαφρώς μεγαλύτερη ανάπτυξη από την προβλεπόμενη για το 2012, με το ΑΕΠ της Γερμανίας να αυξάνεται στο 0,6% (από 0,3% που προέβλεπε τον Ιανουάριο το Ταμείο) και το αντίστοιχο της Γαλλίας να διαμορφώνεται στο 0,5% (από το 0,2% της προηγούμενης πρόβλεψης).

Λιγότερο απαισιόδοξο εμφανίζεται το ΔΝΤ και για την Ιταλία: η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ζώνης ναι μεν θα βρίσκεται στη δίνη της ύφεσης το διάστημα 2012-13, αλλά με ποσοστά χαμηλότερα από τα προβλεπόμενο: τουτέστιν το ιταλικό ΑΕΠ το 2012 θα υποχωρήσει κατά 1,9% και όχι κατά 2,2%, όπως προβλεπόταν τον Ιανουάριο, ενώ για το 2013 το ποσοστό της ύφεσης αναθεωρήθηκε στο 0,3% από το 0,6%).

Απεναντίας, λιγότερο ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις για την οικονομία της Ισπανίας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών μέσα στην Ευρωζώνη, καθώς το ΔΝΤ προδικάζει μία υποχώρηση του ΑΕΠ της κατά 1,8% (έναντι 1,7% των προβλέψεων του Ιανουαρίου). Εντούτοις, η χώρα ενδέχεται να εξέλθει από την κρίση το 2013 και να βιώσει μια στασιμότητα στις οικονομικές δραστηριότητές της, με το ΑΕΠ σε ελαφρά άνοδο κατά 0,1% (έναντι ύφεσης 0,3% που προβλεπόταν προηγουμένως).

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η Κίνα και οι υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας βρίσκονται αντιμέτωπες με χαμηλότερη ανάπτυξη το 2012-13 εξαιτίας της αδύναμης ζήτησης από το εξωτερικό. Για την Κίνα, το ΔΝΤ «βλέπει» πλέον ρυθμούς ανάπτυξης 8,2% φέτος και 8,8% το 2013 - αμετάβλητους σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Ιανουαρίου. Για την Ινδία, αναμένεται ανάπτυξη 6,9% το 2012 και 7,3% το 2013.