Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Μαΐου 2002 16:13

Αυξήθηκαν οι φορολογικές παραβάσεις το 2001

Στο 23,6% ανήλθε το μέσο ποσοστό φορολογικών παραβάσεων το 2001, από 17,9% το 2000. Αυτό προκύπτει από τους ελέγχους που έκανε το ΣΔΟΕ στους διάφορους τομείς της οικονομίας πέρυσι, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσίασε σήμερα ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Δημήτρης Μπατζελής.

Το μέσο ποσοστό φορολογικών παραβάσεων στους βασικότερους κλάδους το 2001, είναι: Ελεύθεροι επαγγελματίες 25%, Κέντρα διασκέδασης-μπαρ 28%, εταιρείες παροχής υπηρεσιών 34%, επιχειρήσεις τουρισμού και φιλοξενίας 31%, επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου 25%, κατασκευαστικές επιχειρήσεις 35% και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου 30%.

Το 2001 το ΣΔΟΕ από τους ελέγχους που έκανε εντόπισε 6.200 πλαστά και εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας 21 δισ. δρχ. χωρίς να υπολογίζεται ο ΦΠΑ. Οι επιχειρήσεις που εξέδωσαν τα τιμολόγια αυτά ήταν 400, που σημαίνει ότι πολλές περισσότερες ήταν αυτές που τα έλαβαν.

Από ελέγχους που έγιναν στο διάστημα 1996-2001 εντοπίστηκαν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι κ.α.) να αποκρύπτουνν εισοδήματα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΔΟΕ, οι περισσότερες παραβάσεις στο χώρο των τελωνειακών προϊόντων αφορούν στο λαθρεμπόριο πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο χρησιμοποιείται για κίνηση. Εκτιμάται ότι περίπου ενάμισι εκατ. τόνοι πετρελαίου θέρμανσης καταναλώνονται στην χώρα σε ετήσια βάση πέραν από τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης. Αυτό οδηγεί σε απώλεια εσόδων ύψους 120 δισ. δρχ. ανά έτος.

Οσον αφορά το καλοκαιρινό πρόγραμμα ελέγχων του ΣΔΟΕ, θα ξεκινήσει από τα μέσα Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι και το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ το ποσοστό παραβατικότητας που προέκυψε από τους ελέγχους αυτούς το 2001 στις Κυκλάδες ήταν 35%. Φέτος από ελέγχους που έγιναν στη Ρόδο στο διάστημα των πενταήμερων σχολικών εκδρομών, το ποσοστό παραβατικότητας ανήλθε στο 40%. Ελέγχους πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ το 2001 και στην ΕΠΑΕ, όπου διαπιστώθηκε μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 650 εκατ. δρχ. καθώς και άλλες παραβάσεις. Ελεγχοι έγιναν και στις ΠΑΕ Πανιώνιος, Αρης, Ηρακλής και Παναχαϊκή όπου, όπως ανακοινωθηκε, προέκυψαν παραβάσεις που αφορούν στη μη απόδοση ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων.

Το πρώτο τρίμηνο του 2002 το μέσο ποσοστό φορολογικών παραβάσεων, που δείχνουν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, κυμαίνεται στο 19%.