Τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την τόνωση της ρευστότητας παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς την αγορά, αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων και αλλαγή των κανόνων του Τειρεσία.
Τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος.
Όπως είπε, «όλοι μιλούν για ανάπτυξη, αλλά η ανάπτυξη δεν είναι λόγια, είναι συγκεκριμένες παρεμβάσεις που προϋποθέτουν ρευστότητα, τη δυνατότητα να πέσει χρήμα στην αγορά».
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, υπάρχουν τρία κανάλια που μπορούν να φέρουν χρήμα στην αγορά και να διαμορφώσουν το περιβάλλον της ανάπτυξης.
Το πρώτο κανάλι είναι το τραπεζικό σύστημα, για το οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τέσσερις παρεμβάσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «άμεσα εφικτές»:
α) Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
β) Επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι μπορούν να επιστραφούν άμεσα τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι ήδη «έχουμε ενθαρρυντικά σημεία επιστροφής καταθέσεων». Είπε ακόμη ότι «το κίνημα επιστροφής των καταθέσεων στις Τράπεζες είναι κάτι, που πρέπει να το υιοθετήσουμε ως πατριωτικό καθήκον».
γ) Το τραπεζικό σύστημα υπό τον στρατηγικό έλεγχο του Δημοσίου δεσμεύεται να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις και να διατηρήσει τα όρια χρηματοδότησης -τα πλαφόν- για φερέγγυες επιχειρήσεις με προβλήματα κεφαλαίου κίνησης.
δ) Αλλαγή των κανόνων του ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε ότι «υπό συνθήκες κρίσης, με την αγορά να χειμάζεται, δεν μπορεί να είναι κάποιος γραμμένος στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ επειδή εκδόθηκε εις βάρος του μια διαταγή πληρωμής για 1.500 ή 2.000 ευρώ».
Τόνισε ότι οι κανόνες του ΤΕΙΡΕΣΙΑ πρέπει «να γίνουν δίκαιοι, λογικοί, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της οικονομίας».
Το δεύτερο κανάλι , σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, είναι τα λεγόμενα μη τραπεζικά χρηματοοικονομικά εργαλεία.
Ειδικότερα, έκανε λόγο για ίδρυση ενός Ενιαίου Ταμείου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και πρόσθεσε: «Διευρύνεται το φάσμα της στήριξης, υπάγονται όλες οι επιχειρήσεις παλιές και καινούριες και αλλάζει ο σκοπός. Ο σκοπός είναι το κεφάλαιο κίνησης, η διευκόλυνση των επιχειρήσεων να καλύπτουν τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης».
Το τρίτο κανάλι, το οποίο χαρακτήρισε σημαντικότερο, είναι το ίδιο το κράτος και έθεσε πέντε άμεσες προτεραιότητες:
- Πρώτον, με βάση το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, το κράτος πρέπει να εξοφλήσει αμέσως τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς την αγορά, προς τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ. «Διεκδικούμε από τους εταίρους μας», πρόσθεσε, «την ταχεία την άμεση εκταμίευση των ποσών αυτών, την εμπροσθοβαρή καταβολή των σχετικών ποσών τα οποία υπάρχουν μέσα στα 130 δισεκατομμύρια της νέας δανειακής σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει η εικόνα της αγοράς, με το που θα πέσουν 6,3 δισεκατομμύρια».
- Δεύτερον, αυτοματοποιημένος μηχανισμός επιστροφής του ΦΠΑ. Όπως είπε, πρόκειται τώρα να καταβληθούν 900 εκατομμύρια εκκαθαρισμένων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου για επιστροφή και διαμορφώνεται νέο πλαίσιο που λειτουργεί αυτόματα, απροσωπόληπτα, χωρίς καμία διαμεσολάβηση, μέσα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, χωρίς να υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας.
- Τρίτον, με βάση το πρόγραμμα μειώνεται ο δανεισμός του Ελληνικού Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια. «Στην πραγματικότητα μέσω εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες δανείζουν το κράτος και έτσι δεσμεύονται από τα κεφάλαια των τραπεζών 10 δις. Αυτά τα 10 δις σταδιακά, 2 δις ανά τρίμηνο, αποδεσμεύονται και πέφτουν στην αγορά. Έχουμε λοιπόν 10 δις διαθέσιμα, μόνον από την αλλαγή του συστήματος στα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου», εξήγησε ο κ. Βενιζέλος.
- Τέταρτον, η αποδέσμευση των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων που κολλάνε στην κοινοτική γραφειοκρατία, που έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.