Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Μαΐου 2002 16:46

Απώλειες στη Wall Street

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται κατά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, καθώς εκδηλώνονται ρευστοποιήσεις για την αποκόμιση των πρόσφατων κερδών.

Παράλληλα, ανησυχίες προκάλεσε η μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα, καθώς και ορισμένα αποθαρρυντικά νέα από το χώρο των επιχειρήσεων.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε τον Απρίλιο άνοδο κατά 0,5% έναντι 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές. Η άνοδος αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τους τελευταίους έντεκα μήνες και οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των καυσίμων και του καπνού. Το Μάρτιο ο εν λόγω δείκτης είχε σημειώσει άνοδο κατά 0,3%.

Αντιθέτως, σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών κινήθηκε ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής διαμορφούμενος στο 0,4% τον Απρίλιο.

Περίπου 15 λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών, ο Dow Jones έχει διαμορφωθεί στις 10.244,12 μονάδες μειωμένος κατά 0,52% και ο Νasdaq στις 1.694,96 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 1,40%.

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχεται ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας, γεγονός το οποίο ορισμένοι αναλυτές συνδέουν με τη σημερινή ανακοίνωση της Hewlett Packard, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής Η/Υ στον κόσμο, ότι οι πωλήσεις της στο δεύτερο τρίμηνο μειώθηκαν. Προέβη, επίσης, στην εκτίμηση ότι δεν αναμένει αισθητή αύξηση της ζήτησης πριν από το 2003.

Επιπλέον, η εταιρεία πληροφορικής BEA Systems υποβάθμισε την εκτίμησή της σε ό,τι αφορά τα κέρδη της στην τρέχουσα χρήση.