Μήνυμα συμπαράστασης και αισιοδοξίας έστειλε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες «δεν είναι μόνοι» σε αυτή την προσπάθεια και ότι η χώρα μπορεί να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης.
Μήνυμα συμπαράστασης και αισιοδοξίας έστειλε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες «δεν είναι μόνοι» σε αυτή την προσπάθεια και ότι η χώρα μπορεί να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης.
«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τους εταίρους της διεθνούς κοινότητας έχουν εκπονήσει ένα πολύ φιλόδοξο, πρωτοφανές πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας συνολικού ύψους 280 δισ. ευρώ.
«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να μεταμορφωθεί για να εξασφαλίσει την ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Γνωρίζουμε τις επώδυνες θυσίες που υπομένουν οι Έλληνες πολίτες. Πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης στην Ελλάδα», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, έχουν ήδη αρχίσει φέτος να διαφαίνονται κάποιες αλλαγές στην Ελλάδα. «Εάν δεσμευτούν όλα τα μέρη, εάν εμείς συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια, εάν οι πολίτες, οι ηγέτες και οι διάφοροι φορείς στην Ελλάδα είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει 30-40 απτά, πολύ συγκεκριμένα μέτρα, θα μπορέσει η χώρα να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και αύξησης των θέσεων εργασίας.
«Νομίζω, επίσης, ότι αυτό που είναι σημαντικό σήμερα είναι να γεννηθεί η ελπίδα στην Ελλάδα. Αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός μας, να δουλέψουμε μαζί με τους Έλληνες φίλους μας για να πετύχουμε την ανάπτυξη στην Ελλάδα», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ευρωπαϊκή στήριξη για την ενίσχυση της ανάπτυξης ζητεί ο Λ. Παπαδήμος
Στο μεταξύ, με επιστολή του προς τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητεί τη συνδρομή της Κομισιόν στην προσπάθεια της Ελλάδας να προωθήσει πολιτικές υπέρ της ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Ο κ. Παπαδήμος παραθέτει συγκεκριμένα τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να συνδράμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα σε σχέση με τις έξι βασικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης που είναι: η χρηματοδοτική στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), η προώθηση των μεγάλων έργων υποδομής, η μείωση της ανεργίας των νέων, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, οι πολιτικές στον ενεργειακό τομέα και η απορρόφηση και αποτελεσματικότητα των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη συνέχισης της εισροής κοινοτικών πόρων στην Ελλάδα και κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, τονίζοντας ότι οι πόροι αυτοί θα βοηθήσουν αναμφίβολα την ελληνική οικονομία να αντιμετωπίσει την παρατεταμένη ύφεση και να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Προτείνει επίσης στην κατεύθυνση αυτή, να υπάρξουν αποτελεσματικές λύσεις για τις χώρες της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν έκτακτες συνθήκες. Ειδικότερα, σημειώνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία απότομη και πολύ σημαντική απώλεια κοινοτικών πόρων, λόγω της αλλαγής του καθεστώτος αρκετών περιφερειών της χώρας και υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει απότομη διακοπή της χρηματοδότησης για την ελληνική γεωργία στο πλαίσιο της αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε. κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.
Υπενθυμίζει επίσης ότι ήδη εφαρμόσθηκαν μέτρα για την επιτάχυνση της υλοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ (το χρηματοδοτικό πλαίσιο για την περίοδο 2007-2013), με σημαντικά αποτελέσματα στο τέλος του 2011. Προσθέτει ακόμη ότι εφαρμόζονται και νέα μέτρα, με χρόνο ολοκλήρωσης μεταξύ του Απριλίου και του Σεπτεμβρίου 2012, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τη ροή των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων στην οικονομία.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, η εφαρμογή των μέτρων αυτών αναμένεται να οδηγήσει στην επιτάχυνση των πληρωμών για προγράμματα ύψους 2,3 δισ. ευρώ, για τα οποία έχουν ήδη γίνει οι συμβάσεις.
ΝΔ: Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετικό» το γεγονός ότι ο κ. Μπαρόζο «αναγνωρίζει τις επίπονες θυσίες, στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός και υπογραμμίζει την ανάγκη έμφασης στην ανάπτυξη».
Επισήμανε ακόμη ότι αυτό που είναι κυρίως θετικό είναι το γεγονός ότι τονίζει «πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, πως μπορεί να θεμελιώσει μια βιώσιμη ανάπτυξη και πως εκείνο που προέχει είναι να γεννηθεί η ελπίδα». «Αυτές ακριβώς είναι και οι προτεραιότητες που θέτει επίμονα, εδώ και δυόμισι χρόνια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς», πρόσθεσε.
ΚΚΕ: ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχουν δεσμευτεί στη σφαγή των μισθών
«Τη συνέχιση της σφαγής των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων δεν την προωθεί μόνο η ΕΕ, την επιθυμεί διακαώς η ελληνική πλουτοκρατία, έχουν δεσμευτεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» σχολίασε το ΚΚΕ, ζητώντας από τους πολίτες να το ενισχύσουν με την ψήφο τους.
ΛΑΟΣ: Όλοι πειραματίζονται στου «Κασίδη το κεφάλι»
«Με μεγάλη καθυστέρηση και προεκλογικά, ακούσαμε τις ιδέες για ρευστότητα στην αγορά, του κ. Μπαρόζο. Μα, ο ίδιος δεν ήταν πρωθυπουργός για πολλά χρόνια στην Πορτογαλία που την οδήγησε στην ίδια κατάντια με εμάς; Τελικά, όλοι πειραματίζονται στου "Κασίδη το κεφάλι"», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.
ΣΥΡΙΖΑ: Θα ολοκληρώσουν τη φτωχοποίηση των εργαζομένων
«Η ανάπτυξη που οραματίζονται από κοινού ο κ. Μπαρόζο και οι μνημονιακές δυνάμεις στην Ελλάδα θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία φτωχοποίησης των εργαζομένων, μετατρέποντας τη χώρα σε μια υποβαθμισμένη επαρχία της Ευρώπης και σε ένα τεράστιο "πάρκο αναψυχής" για το ιδιωτικό κεφάλαιο» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε ακόμη πως η συνεχής του αναφορά στη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» δεν σημαίνει τίποτα διαφορετικό, από τη συνεχή μείωση μισθών και συντάξεων, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, την ολοκληρωτική διάλυση του κοινωνικού κράτους και την πλήρη κατάργηση οποιασδήποτε έννοιας εργατικού δικαίου.
Καταλήγοντας, ζητά την ανατροπή «της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη και το συντονισμό των αγώνων των εργαζομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο» ως προϋποθέσεις για μια εναλλακτική πολιτική ανάπτυξης υπέρ των εργαζομένων, την προστασία της εργασίας, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την αναδιανομή του πλούτου και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Κοινωνική Συμφωνία: Σε διατεταγμένη αποστολή ο κ. Μπαρόζο
Εντύπωση προκαλεί τόσο ο χρόνος όσο και το περιεχόμενο των προτάσεων Μπαρόζο, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κοινωνική Συμφωνία, επισημαίνοντας πως «ο ελληνικός λαός ενθυμείται την αντίστοιχη "διατεταγμένη αποστολή" του κ. Μπαρόζο τις παραμονές των εκλογών του 2009 και βγάζει τα συμπεράσματά του».
«Και το περιεχόμενο παραμένει από τη μια ως ευχολόγιο χωρίς πλαίσιο ανάπτυξης, που τόσο έχουν ανάγκη η χώρας μας αλλά και η Ευρώπη ολόκληρη και από την άλλη ως ένα έμμεσο αλλά ορατό βήμα προτροπής προς τους Έλληνες να προτιμήσουν με την ψήφο τους, τους σημερινούς συγκυβερνώντες ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία».
ANTAΡΣΥΑ: Όχι, κύριε Μπαρόζο, δεν θα τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα
«Με περισσό θράσος ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κος Μπαρόζο θέλησε σήμερα να νουθετήσει και πάλι τον ελληνικό λαό, λέγοντάς μας ότι όλα θα πάνε καλά, αν συνεχίσουμε να ακολουθήσουμε τη "συνταγή" του ΔΝΤ και της ΕΕ, μειώνοντας κι άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις, διαλύοντας κάθε δημόσιο αγαθό και ξεπουλώντας τη δημόσια περιουσία» σχολίασε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Όχι, κύριε Μπαρόζο και λοιπά κοράκια, ο ελληνικός λαός δεν θα "τηρήσει τα συμφωνηθέντα"» προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση, με το κόμμα να προτάσει το δρόμο «της ρήξης και αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, της διαγραφής του χρέους, του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας».
ΓΣΕΕ: Επιμένουν στην ίδια χρεοκοπημένη συνταγή
Για «μεθοδευμένη και ψευδεπίγραφη επίκληση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, κατηγορώντας την τρόικα ότι επιμένει «στην ίδια χρεοκοπημένη και αδιέξοδη συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης και της άγριας περικοπής μισθών».
«Για ακόμη μία φορά βάζουν στο στόχαστρο το ήδη ισχνό και υπερφορολογημένο εισόδημα των Ελλήνων εργαζομένων προτείνοντας μέτρα που το μόνο αποτέλεσμα που θα επιφέρουν είναι μεγαλύτερη φτώχεια και βαθύτερη ύφεση», επισήμανε η Συνομοσπονδία.
«Τα επιχειρήματα τους έχουν καταρριφθεί στην πράξη. Παρουσιάζουν την εσωτερική υποτίμηση ως αναγκαία για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, όταν οι δραματικές μειώσεις μισθών που έχουν ήδη επιβληθεί έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και έχουν δημιουργήσει στρατιές ανέργων», πρόσθεσε.
Προανήγγειλε επίσης ότι μετά την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Συνομοσπονδία θα ασκήσει όλα τα δικαιώματά της ενώπιον και των Διεθνών Δικαστηρίων.