Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Μαΐου 2002 17:43

Εκτιμήσεις για αύξηση έως 3% στις αφίξεις τουριστών

Οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα είναι πιθανό να κινηθούν στα περυσινά επίπεδα, χωρίς να αποκλείεται και αύξηση τους μέχρι και 3%, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η εκτίμηση αυτή, σύμφωνα με την έκθεση, βασίζεται σε παράγοντες όπως η επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητος, η αποδυνάμωση του αισθήματος ανασφάλειας από το τρομοκρατικό χτύπημα, το γεγονός ότι η Ελλάδα θεωρείται ασφαλής προορισμός κλπ.

Πάντως το ΙΤΕΠ αναφέρει πως «οι ζητούμενες εκπτώσεις, βασικώς από τη γερμανική αγορά, είναι συχνά απαξιωτικές, αλλά και ύποπτες». Τα «κλεισίματα» θα είναι σε αρκετό βαθμό κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής.

Εκτιμήσεις για το 2001

Κατά το 2001 η τουριστική δραστηριότητα τόσο ως αριθμός αφίξεων, όσο και ως εισροή συναλλάγματος παρέμεινε στάσιμη. Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ οι εισπράξεις συναλλάγματος μειώθηκαν κατά περίπου 1%, ενώ η μεταβολή στην εισροή τουριστών με βάση τα στοιχεία για τους αεροπορικώς διακινηθέντες είναι σχεδόν μηδενική. Ωστόσο, το συναλλαγματικό τουριστικό ισοζύγιο της χώρας βελτιώθηκε κατά 6,8% έναντι υποχώρησης το 2000 κατά 2,7%.

Εκτιμάται ότι η περιφέρεια ως σύνολο, δέχθηκε αριθμό αλλοδαπών τουριστών αυξημένο κατά 3%, έναντι μειώσεως 8-10% για την πρωτεύουσα. Οι περιοχές με την συγκριτικώς καλύτερη επίδοση είναι τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου (+5%) και τα Ιόνια Νησιά (+4,5%), ακολουθούμενα από Κρήτη και Δωδεκάνησα με αυξήσεις 1-2%.

Ο «συναλλαγματικός τουρισμός», τόσον ως εισαγωγή όσον και ως εξαγωγή, δεν φαίνεται τελικά να επηρεάσθηκε από το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με τις ανταγωνίστριες χώρες.