Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Μαΐου 2002 17:48

Αποφάσεις γ.σ. των εταιρειών Ελληνική Τεχνοδομική, Ακτωρ, ΤΕΒ

Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δομικές κινήσεις που έχει προαναγγείλει ο όμιλος Ελληνική Τεχνοδομική-ΑΚΤΩΡ-ΤΕΒ, μετά από την έγκριση που δόθηκε από τις σημερινές γενικές συνελεύσεις των μετόχων των τριών εταιρειών.

Το σχέδιο απόσχισης των κατασκευαστικών κλάδων των εταιρειών Ελληνική Τεχνοδομική και ΤΕΒ και η εισφορά τους στην ΑΚΤΩΡ εγκρίθηκε από τις γενικές συνελεύσεις, ενώ η τελική μορφή του ομίλου θα ολοκληρωθεί με την γενική συνέλευση για την συγχώνευση της Ελληνικής Τεχνοδομικής με την ΤΕΒ.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο του ομίλου που εγκρίθηκε από τις γενικές συνελεύσεις και των τριών εταιρειών προβλέπει ότι:

Η ΑΚΤΩΡ θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 57.285.237,70 ΕΥΡΩ με την έκδοση 57.626.710 νέων κοινών μετοχών ονομαστικής αξίας 0,87 ευρώ εκάστη. Οι νέες μετοχές θα πιστωθούν στο λογαριασμό άυλων τίτλων των εταιριών που εισφέρουν τους κατασκευαστικούς τους κλάδους, Ελληνική Τεχνοδομική και ΤΕΒ.

Οι νέες μετοχές θα δικαιούνται μερίσματος για την χρήση του 2002.

Επίσης, αποφασίστηκε η ΑΚΤΩΡ να προχωρήσει στην εξαγορά πακέτου μετοχών, μέχρι και του 100%, των ομοειδών εταιρειών, ΤΟΜΗ Α.Τ.Ε, ΤΡΙΓΩΝΟΝ ΑΕΒΤΤΕ, ΧΑΡ. ΤΟΛΗΣ ΑΤΕΒΕ, ΤΕΜΚΑΤ Α.Τ.Ε., ΤΕΜΚΑΤ Α.Ε, και ΚΑΣΤΩΡ καθώς και της βιομηχανικής εταιρίας ΑΛΦΑ ΙΝΤΕΡΝΑΤΙΟΝΑΛ.

Το θέμα της μετονομασίας των εταιρειών, ενόψει της αναδιάρθρωσης του ομίλου, δεν συζητήθηκε. Προς αποφυγή μάλιστα συγχύσεως στους επενδυτές και στην αγορά, κατά το χρονικό διάστημα μέχρι και την ολοκλήρωση των εταιρικών αναδιαρθρώσεων, κρίθηκε σκόπιμο οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν κατά την διάρκεια των γενικών συνελεύσεων που θα αποφασίσουν την συγχώνευση των εταιριών Ελληνική Τεχνοδομική και ΤΕΒ, καθώς και σε μεταγενέστερη συνέλευση της ΑΚΤΩΡ.

Μερίσματα

Σημαντικά αυξημένα παρουσιάζονται τα μερίσματα που θα διανείμουν οι εταιρείες Ελληνική Τεχνοδομική-ΑΚΤΩΡ-ΤΕΒ στους μετόχους τους για τη χρήση του 2001, όπως αποφάσισαν οι σημερινές γενικές συνελεύσεις.

Συγκεκριμένα θα διανεμηθούν τα εξής μερίσματα:

-Ελληνική Τεχνοδομική: Μέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή για την χρήση του 2001 έναντι 0,09 ευρώ που είχε δοθεί για τη χρήση του 2000 (αύξηση 36,4%).

-ΑΚΤΩΡ: Μέρισμα 0,29 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2001 έναντι 0,15 ευρώ που είχε δοθεί για την χρήση του 2000 (αύξηση 100%).

-ΤΕΒ: Μέρισμα 0,06 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2001 έναντι 0,03 ευρώ που είχε δοθεί για την χρήση του 2000 (αύξηση 100%).

Δικαίωμα απολαβής μερίσματος έχουν οι μέτοχοι που θα περιλαμβάνονται στα μετοχολόγια των εταιρειών κατά την λήξη της συνεδρίασης της 15ης Μαϊου του 2002. Από την 16η Μαϊου 2002, οι μετοχές και των τριών εταιριών θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα απολαβής μερίσματος. Η ημερομηνία έναρξης διανομής των μερισμάτων θα αποφασιστεί από τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.

Οικονομικά μεγέθη 2001

Βελτίωση παρουσίασαν τα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών του ομίλου Ελληνική Τεχνοδομική-ΑΚΤΩΡ-ΤΕΒ το έτος 2001 σε σύγκριση με το 2000 και διαμορφώθηκαν ως εξής:

Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη της Ελληνικής Τεχνοδομικής διαμορφώθηκαν σε 77,9 εκατ. ευρώ έναντι 53,2 εκατ. ευρώ το 2000 (αύξηση 46,4%), και μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας σε 40,5 εκατ. ευρώ έναντι 30,6 εκατ. ευρώ το 2000. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 593,9 εκατ. ευρώ έναντι 434,1 εκατ. ευρώ το 2000 (αύξηση 36,8).

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η νέα δομή του ομίλου διασφαλίζει τη διατήρηση της ηγετικής θέσης που κατέχει στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ παράλληλα θέτει τις βάσεις και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επέκταση των δραστηριοτήτων του σε νέους επενδυτικούς τομείς, αλλά και σε νέες αγορές του εξωτερικού. Η νέα δομή οδηγεί στην αποτελεσματική εκμετάλλευση συνεργειών που επιτρέπουν τις βέλτιστες οικονομίες κλίμακος.

Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι με την νέα ορθολογική δομή που επιλέχθηκε διασφαλίζεται:

-Διαχωρισμός της κατασκευής από τους υπόλοιπους τομείς δραστηριοποίησης του ομίλου, επιλογή που επιτρέπει συγκέντρωση και πλήρη εκμετάλλευση εξειδικευμένων πόρων για κατασκευαστική δραστηριότητα, με εξασφάλιση μεγαλυτέρων αξιών για τους επενδυτές.

-Δυνατότητα ανάπτυξης σε νέες δραστηριότητες με ευελιξία επιλογής στρατηγικών εταίρων. Βασικό πλεονέκτημα αποτελεί ο περιορισμός των κινδύνων και η διασφάλιση τεχνογνωσίας και ικανοτήτων.

-Δυνατότητα αυτόνομης χρηματοδότησης των θυγατρικών εταιρειών, που διασφαλίζει ευελιξία στην πολιτική άντλησης πόρων.

-Προσαρμογή στις απαιτήσεις των ξένων επενδυτών και μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ομίλου βάσει των υπογεγραμμένων συμβάσεων υπερβαίνει τα 1.100 εκατ ευρώ.

Νέα διοικητικά συμβούλια σε Ελληνική Τεχνοδομική και Ακτωρ

Οι γενικές συνελεύσεις της Ελληνικής Τεχνοδομικής και της ΑΚΤΩΡ εξέλεξαν τα νέα Διοικητικά τους Συμβούλια, τα οποία και απαρτίζονται από τους:

ΕΛΤΕΧ

1.Λουκάς Γιαννακούλης

2.Αναστάσιος Καλλιτσάντσης

3.Δημήτριος Καλλιτσάντσης

4.Δημήτριος Κούτρας

5.Ιωάννης Κούτρας

6.Λεωνίδας Μπόμπολας

7.Θεόδωρος Πανταλάκης

8.Αλκηστη Τρίχα-Αθανασούλη

9.Νικόλαος Τρίχας

ΑΚΤΩΡ

1.Λουκάς Γιαννακούλης

2.Αναστάσιος Καλλιτσάντσης

3.Δημήτριος Καλλιτσάντσης

4.Μαρία Καρατζά

5.Δημήτριος Κούτρας

6.Λεωνίδας Μπόμπολας

7.Γιώργος Σωσίδης

8.Αλκηστη Τρίχα-Αθανασούλη

9.Νικόλαος Τρίχας