Για «μαύρα σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία χαρακτήρισε την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας «δειλή» και «εύθραυστη» και επισήμανε τους σοβαρούς κινδύνους που παραμονεύουν.
Για «μαύρα σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία χαρακτήρισε την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας «δειλή» και «εύθραυστη» και επισήμανε τους σοβαρούς κινδύνους που παραμονεύουν.
Η κορυφαία αξιωματούχος επισημαίνει την ανάγκη να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική διαδικασία στην Ευρώπη και παροτρύνει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να διοχετεύσουν τα κεφάλαια διάσωσης απευθείας στις ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι στις κυβερνήσεις των κρατών μελών, καθώς κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται αυξημένη εποπτεία, όπως υποστηρίζει.
Επίσης, δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό τείχος προστασίας παρουσιάζει «κάποιες μικρές ελλείψεις», επισημαίνοντας ωστόσο την ισχυρή αποφασιστικότητα για υπεράσπιση της ευρωζώνης έναντι της σφοδρής κρίσης χρέους από την οποία πλήττεται. Όσον αφορά στο τείχος προστασίας του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε την αναγκαιότητα να ενισχυθεί σημαντικά η δυναμικότητά του.
Εν όψει των συνεδριάσεων του ταμείου το Σαββατοκύριακο, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι θα ζητήσει από τα κράτη μέλη να «τελειώσουν τη δουλειά» αυξάνοντας το ποσοστό της συνεισφοράς τους και ενισχύοντας την εκπροσώπηση των αναδυόμενων κρατών στο Ταμείο. «Μεταξύ των αποτελεσμάτων των συνόδων αυτών αναμένουμε ότι η δύναμη κρούσης μας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη» σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου κατά την έναρξη της εξαμηνιαίας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον η Λαγκάρντ, που επιδιώκει να συγκεντρώσει 400 δισεκατομμύρια δολάρια ή και περισσότερα από τα κράτη μέλη για να αυξήσει τους δανειακούς πόρους που σήμερα ανέρχονται σε 382 δισεκατομμύρια.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε πως τα ποσά αυτά θα είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της παγκόσμιας οικονομίας: την υψηλή ανεργία, που εξακολουθεί να υφίσταται σε πολλά μέρη του κόσμου την αργή ανάπτυξη, την κίνηση απομόχλευσης των τραπεζών, την αναβίωση των μεγάλων οικονομικών εντάσεων στη ζώνη του ευρώ, και την πιθανή αύξηση των τιμών του πετρελαίου, όπως ανέφερε.
Τέλος, η κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε «καλό βήμα», προς τη σωστή κατεύθυνση, τη μετατροπή του γιουάν σε παγκόσμιο νόμισμα από την κινεζική κυβέρνηση και ελπίζει αυτό να μην είναι το τελευταίο βήμα του Πεκίνου.
Μικρή άνοδος των επιτοκίων στην ισπανική δημοπρασία
Το τελευταίο διάστημα αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Στο επίκεντρο του προβληματισμού βρέθηκαν η Ιταλία, αλλά κυρίως η Ισπανία, μετά την απόφασή της να μεταθέσει το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος και την αύξηση του κόστους δανεισμού της που ακολούθησε. Πάντως, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν να καθησυχάσουν, τονίζοντας πως η Μαρδίτη δεν θα χρειαστεί εξωτερική οικονομική βοήθεια.
Σήμερα Πέμπτη ισχυρή ήταν η ζήτηση στη δημοπρασία ισπανικού χρέους, με το Δημόσιο να αντλεί συνολικό ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ από την πώληση ομολόγων διετούς και δεκαετούς διάρκειας, αν και οι αποδόσεις σημείωσαν μικρή άνοδο. Το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε 1,1 δισ. ευρώ από ομόλογο λήξεως στις 31 Οκτωβρίου 2014, με μέσο επιτόκιο 3,463%. Η δημοπρασία υπερκαλύφθηκε κατά 3,3 φορές, έναντι 2 φορών που είχε υπερκαλυφθεί η αντίστοιχη δημοπρασία του Οκτωβρίου.
Η Μαδρίτη άντλησε επίσης άλλα 1,4 δισ. ευρώ από ομόλογο λήξεως στις 31 Ιανουαρίου 2022, με επιτόκιο 5,743% έναντι 5,403% στην αντίστοιχη δημοπρασία του Ιανουαρίου. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,4 φορές, έναντι 2,2 φορών τον Ιανουάριο.
«Πέτυχαν τον στόχο τους, αν και ήταν μετριοπαθής. Το ποσοστό κάλυψης και για τα δύο ομόλογα ήταν αρκετά αξιοπρεπές, αλλά το κόστος δανεισμού είναι σαφέστατα ιδιαίτερα υψηλό», σχολίασε αναλυτής της Ria Capital Markets. «Το θέμα για την Ισπανία είναι τα δημοσιονομικά της και η ανάπτυξη. Έως ότου υπάρξουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και ότι ανακάμπτει η ισπανική οικονομία, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να ανησυχούν για το χρέος επί του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα», συμπλήρωσε.
Δημοσκόπηση Reuters: Δεν θα χρειστούν διάσωση Ισπανία - Ιταλία
Η Ισπανία και η Ιταλία δεν θα χρειαστεί να προσφύγουν στον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης παρά την κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν, ωστόσο, τα οικονομικά τους προβλήματα ίσως σταθούν η αιτία η ύφεση στην ευρωζώνη να συνεχιστεί μέχρι τα μέσα του έτους, σύμφμωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε 29 οικονομολόγους.
Σύμφωνα όμως με τις προβλέψεις 29 οικονομολόγων το πιο πιθανόν είναι οι δύο χώρες να μην χρειαστούν τελικά οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με την ενδιάμεση εκτίμηση, μόνο το 25% θεωρεί ότι η Ισπανία θα προσφύγει στον μηχανισμό βοήθειας. Mόλις το 13% δίνουν πιθανότητα να κάνει το ίδιο και η Ιταλία, λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις αποκτούν σταδιακά περισσότερα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει βοήθεια για την Ισπανία και την Ιταλία, απλούστατα γιατί οι δύο χώρες είναι πολύ μεγάλες για να διασωθούν.
«Μετά την εμπειρία με την Ελλάδα και άλλες χώρες, η ισπανική κυβέρνηση είναι αρκετά πιο προνοητική» σχολίασε ο Alan Clarke, οικονομολόγος της Scotiabank. «Γνωρίζουν πόσο άσχημα μπορούν να γίνουν τα πράγματα και έτσι νομίζω ότι θα είναι ακόμα πιο προνοητική. Το ίδιο θα κάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Η Μαδρίτη και η Ρώμη έχουν δεσμευθεί να πάρουν σκληρά μέτρα λιτότητας για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, τα οποία όμως οδηγούν σε μεγάλη οικονομική ύφεση. Συνολικά 70 οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει σε ήπια ύφεση μέχρι τα μέσα του έτους και θα αρχίσει να ανακάμπτει από το τρίτο τρίμηνο του έτους, τρεις μήνες αργότερα σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του Μαρτίου.