Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Μαΐου 2002 00:01

Αλλαξε οπτική γωνία η Ν.Υ.

ΕΣΤΩ και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, οι Αμερικανοί επενδυτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στις θετικές προοπτικές ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας και όχι στην πορεία των εταιρικών κερδών, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης θετικών στοιχείων για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη, ενώ ανοδικά κινούνταν και ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq. Στη συνέχεια της συνεδρίασης όμως οι επενδυτές έσπευσαν να επωφεληθούν από τη σημαντική άνοδο των μετοχικών αξιών τις δύο προηγούμενες ημέρες, ασκώντας πιέσεις στους βασικούς δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) απώλεσε 54,46 μονάδες, ποσοστό 0,53% κλείνοντας στις 10.243,68 μονάδες. Ανοδο 6,51 μονάδων, ποσοστό 0,38% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.725,56 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά το Ατλαντικού, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, παρασυρόμενα από την άνοδο των μετοχών του τομέα τηλεπικοινωνιών, αν και οι αμφιβολίες για τη δυναμική της ανόδου σε συνδυασμό με την αλλαγή κλίματος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού περιόρισαν την έκταση των κερδών.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με άνοδο 0,3% και 0,4%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να επιστρέφει στα ανώτερα επίπεδα των ορίων διακύμανσης που ακολουθεί το τελευταίο εξάμηνο.

Αναλυτές τόνισαν πως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα κινηθούν υποτονικά μέχρι το τέλος του δεύτερου τρίμηνου, περιμένοντας να ακούσουν τα αποτελέσματα για την κερδοφορία της περιόδου.

Ο κλαδικός δείκτης τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκε κατά 2,4% και ήδη καταγράφει κέρδη της τάξης του 6,5% αυτή την εβδομάδα, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά επίπεδα της πενταετίας στα οποία βρέθηκε στις αρχές του μήνα.

Η μετοχή της France Telecom εκτινάχθηκε 8%, της γερμανικής Deutsche Telekom έκλεισε 9,3%, της Ericsson ενισχύθηκε 8%, ενώ της ολλανδικής KPNQwest κατέρρευσε χάνοντας το 56% της αξίας της σε νέα χαμηλά-ρεκόρ. Ανάμεσα στους κερδισμένους ήταν επίσης η γαλλική Castorama, η αεροναυπηγική EADS, ενώ η μετοχή της L'Oreal έχασε έδαφος.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές περιμένουν την επιβεβαίωση για την ανάκαμψη της οικονομίας, που θα φέρει και την ανάκαμψη των κερδών, στο δεύτερο τρίμηνο.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ