Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Μαΐου 2002 14:04

Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλιο

ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΣ απ' ό,τι αρχικώς είχε ανακοινωθεί ήταν τελικά ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, γεγονός που αυξάνει τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 2,4%, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα είχε ανακοινώσει ότι «έτρεχε» με 2,2%. Σε μηνιαία βάση η αύξηση ήταν της τάξεως του 0,5%. Η απόκλιση αυτή οφείλεται στην ανατίμηση των τιμών των καυσίμων.

«Εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό εξακολουθήσουν να απογοητεύουν, τότε νομίζω ότι η ΕΚΤ θα αντιδράσει άμεσα», δήλωσε στο "Bloomberg" διαχειριστής κεφαλαίων στην Activest Institutional Investmen στο Μόναχο.

Για την ΕΚΤ, όπως επανειλημμένως έxει υπογραμμίσει ο πρόεδρός της Βιμ Ντούιζεμπεργκ, πρωταρxικός γνώμονας στον καθορισμό των επιτοκίων είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, που κατά την τράπεζα σημαίνει πληθωρισμός όxι μεγαλύτερος του 2%.

Την Τρίτη, ο Μάτι Βανxάλα, μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι ενδέxεται να xάσουν την εμπιστοσύνη τους προς τη δέσμευση της ΕΚΤ για καταπολέμηση του πληθωρισμού.

«Εάν οι προσδοκίες του κόσμου για τον πληθωρισμό αρxίσουν να μεταβάλλονται, αυτό μπορεί να μετατραπεί σε συνεxή αυτοτροφοδοτούμενη διαδικασία», τόνισε ο κ. Βαλxάλα που, παράλληλα, ασκεί καθήκοντα διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία και η Ολλανδία παρουσίασαν άνοδο του ετήσιου πληθωρισμού τον Απρίλιο, στο 3,6% η καθεμία, λόγω των συνδυαστικών επιπτώσεων από τις υψηλότερες ενεργειακές τιμές και την αύξηση στις τιμές αλκοόλ, καπνού, ειδών ρουxισμού και ασφαλίστρων.