Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Απριλίου 2012 18:39

Βέβαιη για την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης η ΤτΕ

Την πεποίθηση ότι η ανακεφαλαιοποίηση και η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος θα ολοκληρωθούν σύντομα με επιτυχία, εξέλιξη που θα ενδυναμώσει το ρόλο των τραπεζών ως χρηματοδότη της οικονομίας, εκφράζει η Τράπεζα της Ελλάδος, στην έκθεση για το 2011, που δόθηκε στη δημοσιότητα

Την πεποίθηση ότι η ανακεφαλαιοποίηση και η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος θα ολοκληρωθούν σύντομα με επιτυχία, εξέλιξη που θα ενδυναμώσει το ρόλο των τραπεζών ως χρηματοδότη της οικονομίας, εκφράζει η Τράπεζα της Ελλάδος, στην έκθεση για το 2011, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Όπως επισημαίνει η ΤτΕ, η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία και θα συμβάλει ουσιαστικά στη γενικότερη προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα επίσης με την έκθεση, μετά την ανασυγκρότησή του ο τραπεζικός τομέας θα έχει απαλλαγεί από βάρη του παρελθόντος, θα είναι πολύ πιο υγιής και εύρωστος και το μέγεθός του θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας.

Με την αποσαφήνιση των κεφαλαιακών αναγκών εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί σημαντική αύξηση της διαφάνειας, η οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των καταθετών, επισημαίνεται επίσης στην έκθεση του διοικητή.

Ετσι, θα διευκολυνθούν οι τράπεζες ώστε να επιτελέσουν το βασικό διαμεσολαβητικό τους ρόλο και να συμβάλουν στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Με καταλύτη μάλιστα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προβλέπεται ότι θα υπάρξουν δυνατότητες αξιοποίησης συνεργειών και ενδεχομένως και συμπράξεις που μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθούν.