Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012 14:06

Στοχευμένες επενδύσεις ζητούν Μπαρόζο - Μόντι

Στοχευμένες επενδύσεις ώστε να τονωθεί η ζήτηση και να αντιμετωπιστεί καλύτερα η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ζητούν, πέραν της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Την πεποίθηση ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα πρέπει να συνοδεύεται και από στοχευμένες επενδύσεις, ώστε να τονωθεί η ζήτηση και να αντιμετωπιστεί καλύτερα η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, εξέφρασαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Συμφωνήσαμε ότι η ανάπτυξη θα έρθει και πάλι μέσα από τη συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και όχι μέσα από υψηλότερα επίπεδα χρέους», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Μπαρόζο και ο Μόντι. «Η δημοσιονομική εξυγίανση» προσθέτουν, «θα πρέπει συνεπώς να εφαρμόζεται παράλληλα με στοχευμένες επενδύσεις, ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και να βοηθήσει στην αύξηση της ζήτησης βραχυπρόθεσμα».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου στις 15 Μαΐου.

Μόλις χθες, ο Ιταλός πρωθυπουργός τάχθηκε στο πλευρό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία προειδοποίησε ότι οι περικοπές δαπανών χωρίς αναπτυξιακές πολιτικές το μόνο που κάνουν είναι να παρατείνουν την ύφεση στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι, από την πλευρά του, είπε σήμερα ότι «η λιτότητα είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη». «Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του.

ΕΕ: Σχέδιο στήριξης των τραπεζών μέχρι τα μέσα Ιουνίου

Εν τω μεταξύ, σχέδιο για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σκοπεύει να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από τη σύνοδο της G20 στις 18-19 Ιουνίου στο Μεξικό.

«Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε πρόταση για ένα πρόγραμμα επίλυσης της τραπεζικής κρίσης πριν από τη σύνοδο της G20 τον Ιούνιο», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σαντάλ Χιουζ.

Αν και η κ. Χιουζ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στις 6 Ιουνίου.

Πηγή: Reuters