Ανέφικτους θεωρεί ο ΣΕΤΕ τους στόχους για 16 εκατ. διεθνείς αφίξεις και 10 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα από τον τουρισμό το 2012 και ζητεί πραγματοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών για χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο και την εστίαση.
Ανέφικτους θεωρεί ο ΣΕΤΕ τους στόχους για 16 εκατ. διεθνείς αφίξεις και 10 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα από τον τουρισμό το 2012, βάσει των αποτελεσμάτων του α’ διμήνου, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφεται σημαντική πτώση τόσο στις αφίξεις, όσο και στα έσοδα.
Εκτιμά επίσης ότι η πτώση αυτή αναμένεται να συνεχισθεί στο ίδιο περίπου επίπεδο για το πρώτο τετράμηνο του έτους, γιατί –όπως αναφέρει- τα αναγκαία μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές «σε μεγάλο βαθμό δεν εφαρμόσθηκαν, ενώ η οικονομική κρίση στην Ευρώπη επιδεινώθηκε».
Πάντως, ο ΣΕΤΕ θεωρεί θετικό ότι οι Πρόεδροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγγειλαν, ως μέρος του προγράμματος των κομμάτων τους, χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο και επαναφορά του ΦΠΑ της εστίασης στο 13%.
«Μία χώρα, όπως η Ελλάδα, που ζει από τον τουρισμό, δεν μπορεί παρά να διατηρεί τον ΦΠΑ στο τουριστικό της προϊόν σε επίπεδα παρόμοια με αυτά των ανταγωνιστών της, δηλαδή της τάξης του 5% - 8%», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανδρέας Ανδρεάδης.
«Η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πέρυσι τον Μάιο, με τη σύμφωνη γνώμη και της τρόικα, για αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης στο 23%, δηλαδή σε επίπεδα παγκόσμιου υψηλού, υπήρξε απόλυτα ακατανόητη και πέραν κάθε οικονομικής λογικής», πρόσθεσε και κατέληξε: «Κατέστρεψε σε λίγους μήνες χιλιάδες επιχειρήσεις και κατήργησε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα νέων, ενώ τελικά μείωσε και τα φορολογικά έσοδα του κράτους».
Ο ΣΕΤΕ υποστηρίζει ότι για να ξεκινήσει η ανάπτυξη «πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα μετά τις εκλογές τα γνωστά, τεκμηριωμένα και εν πολλοίς αυτονόητα μέτρα θωράκισης του τουρισμού μας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς του».