Δριμεία κριτική στη Γερμανία και τη Γαλλίας για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την κρίση χρέους στην ευρωζώνη άσκησε από το το Αμβούργο ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Δριμεία κριτική στη Γερμανία και τη Γαλλίας για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την κρίση χρέους στην ευρωζώνη άσκησε από το το Αμβούργο ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σημείωσε μάλιστα ότι είναι ένας από τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του Eurogroup τον επόμενο μήνα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ κατηγόρησε τη Γερμανία ότι εμφανίζεται αδικαιολόγητα ως ο υποδειγματικός μαθητής της ευρωζώνης. «Είναι μέρος του προβλήματος να παρουσιάζεται η Γερμανία ως η μοναδική ενάρετη χώρα του κόσμου που θα πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό για τις υπόλοιπες χώρες. Αυτό είναι ιδιαίτερα προσβλητικό για τους υπόλοιπους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπενθύμισε μάλιστα ότι από τις 17 χώρες της ευρωζώνης οι επτά έχουν χαμηλότερο χρέος από τη Γερμανία. «Αυτό όμως δεν αποτελεί θέμα συζήτησης σε μια χώρα που συζητά αδιάκοπα γιατί πρέπει να πληρώνει για την υπόλοιπη Ευρώπη».
Ερωτηθείς αν η πικρία για την ανάμειξη των δυο μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης είναι ένας από τους λόγους της αποχώρησής του, απάντησε «ναι» και πρόσθεσε ότι δεν του αρέσει να βλέπει δυο χώρες να συμπεριφέρονται λες και μόνον αυτές αποφασίζουν για τις τύχες της Ευρώπης.
Ανέφερε παράλληλα ότι θεωρεί τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ιδανικό διάδοχό του. «Έχει την πλήρη στήριξή μου», είπε χαρακτηριστικά.
Τάχθηκε τέλος κατά της θέσης του Φρανσουά Ολάντ για επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου και υπέρ των ευρωομολόγων, αν και τα χαρακτήρισε απόφαση του μέλλοντος. Σχολιάζοντας δε τη συζήτηση για τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η ενίσχυση της ανάπτυξης δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος της εξυγίανσης των δημοσιονομικών.
Πηγή: Deutsche Welle