Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2002 10:34

Θετικό το κλίμα στο χρηματιστήριο του Τόκιο

ΑΝΟΔΟ σημείωσαν και σήμερα οι βασικοί δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου εν μέσω προσδοκιών ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα συμβάλει στη βελτίωση των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε άνοδο -για πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση- κλείνοντας στις 11.856,54 μονάδες αυξημένος οριακά κατά 0,08%. Ο δείκτης Topix ενισχύθηκε κατά 0,77% και έφθασε τις 1.117,13 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 εβδομάδων.

Στη μηνιαία της έκθεση για την πορεία της οικονομίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, η ιαπωνική κυβέρνηση επικαλούμενη την αύξηση των εξαγωγών αναβάθμισε για τρίτο κατά σειρά μήνα τις προβλέψεις της, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι τα χειρότερα για τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου ανήκουν στο παρελθόν.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση, αν και δεν είπε κάτι καινούριο, ενίσχυσε την επικρατούσα άποψη ότι η οικονομία της χώρας παρουσιάζει τάσεις ανάκαμψης», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο ιάπωνας χρηματιστής.

Την παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία αυξήθηκε το Μάρτιο για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Παράληλλα, ο βασικός δείκτης των οικονομικών δεικτών, ο οποίος παρέχει ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας στο επόμενο εξάμηνο, αναρριχήθηκε το Μάρτιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 μηνών.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε στους κλάδους των τραπεζών και του λιανικού εμπορίου. Οι μετοχές των Sumitomo Mitsui Banking και Mitsubishi Tokyo Financial ενισχύθηκαν κατά 4,7% και 1,5% αντιστοίχως. Από τον κλάδο του λιανικού εμπορίου ξεχώρισαν οι μετοχές των πολυκαταστημάτων Ito Yokado (5,5%) και Seven Eleven (1,2%).

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές χρηματιστηριακών εταιρειών. Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκε η μετοχή της Nikko η οποία έκλεισε με άνοδο 9,98%. Η μετοχική τιμή της Nomura Holdings ενισχύθηκε κατά 6% παρουσιάζοντας παράλληλα και την εντονότερη συναλλακτική δραστηριότητα.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών λόγω της σημαντικής ενίσχυσης του γιεν έναντι του δολαρίου (στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών). Η μετοχή της Nissan απώλεσε 2,5%.