Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 21 Μαΐου 2002 10:06

Ήπια διόρθωση στο Τόκιο

ΣΕ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ για την κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών προέβησαν σήμερα οι επενδυτές στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο λαμβάνοντας αφορμή από τη σημαντική υποχώρηση της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/21/217626.htm και τα ανησυχητικά στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/21/217652.htm .

Πάντως, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μία μικρή διόρθωση ήταν ούτως ή άλλως αναμενόμενη μετά το ανοδικό σερί των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων και εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η αγορά θα διατηρήσει τη δυναμική που έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα.

Η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική ήταν αναμενόμενη και ως εκ τούτου ο αντίκτυπός της περιορισμένος.

O δείκτης Nikkei σημείωσε πτώση κατά 55,38 μονάδες ή 0,47% και διαμορφώθηκε στις 11.801,16 μονάδες. Σημειώνεται ότι τα κέρδη του εν λόγω δείκτη στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις φθάνουν σχεδόν το 5%. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.114,65 μονάδες μειωμένος κατά 0,2% ή 2,48 μονάδες.

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας με τις μετοχές των εταιρειών NEC και Advantest να υποχωρούν κατά 3,73% και 1,09% αντιστοίχως.

Εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της Nintendo, η οποία σημείωσε άνοδο κατά 0,24%. Ακολουθώντας τα πρόσφατα παραδείγματα της Sony και της Microsoft, η Nintendo μείωσε την τιμή του GameCube στα 150 δολάρια, έξι μήνες μετά την επίσημη κυκλοφορία της δημοφιλούς κονσόλας βιντεοπαιχνιδιών στις αγορές.

Πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι μετοχές εταιρειών -κυρίως αυτοκινητοβιομηχανιών- που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την είδηση ότι ο δείκτης-βαρόμετρο του Conference Board σημείωσε τον Απρίλιο πτώση μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η μετοχική τιμή της Honda υποχώρησε κατά 1,22%. Απώλειες (0,80%) κατέγραψε και ο τίτλος της Nissan παρά τα σημαντική άνοδο που σημείωσαν τα κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ιαπωνία στη χρήση που έληξε στα τέλη Μαρτίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/21/217659.htm .