Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 21 Μαΐου 2002 13:53

Διανομή δωρεάν μετοχών από την Alpha Επενδύσεων

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση μέρους της διαφοράς από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο και τη διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία πέντε νέες για κάθε 100 παλαιές αποφάσισε η σημερινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Επενδύσεων.

Επίσης, η γενική συνέλευση ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσεως 2001. Τα κέρδη της εταιρείας στο εν λόγω χρονικό διάστημα διαμορφώθηκαν στα 19,58 εκατ. ευρώ, καθώς επηρεάστηκαν αρνητικά από τη δυσμενή χρηματιστηριακή συγκυρία, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία δεν θα διανείμει μέρισμα, καθώς, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η αρνητική διαφορά χρεογράφων ύψους 128,7 εκατ. ευρώ υπερέβη το αποθεματικό από χρεόγραφα που είχε σχηματιστεί από προηγούμενες χρήσεις με συνέπεια να μην επιτρέπεται από το νόμο (Ν.2190/20 άρθρο 44α) η διανομή των κερδών.

Η κατανομή του χαρτοφυλακίου σε τρέχουσες τιμές κατά κατηγορία επενδύσεων στις 17/5/2002 ήταν μετοχές 91% και διαθέσιμα 9%.

Το χαρτοφυλάκιο την ίδια ημερομηνία ανερχόταν σε περίπου 401 εκατ. ευρώ με την τρέχουσα αξία να υπολείπεται του κόστους κτήσεως κατά 32,6 εκατ. ευρώ.

Το 75% του χαρτοφυλακίου αντιστοιχεί σε επενδύσεις εσωτερικού και το 25% σε επενδύσεις εξωτερικού.

Οι δέκα μεγαλύτερες τοποθετήσεις του χαρτοφυλακίου ήταν οι εξής: ΟΤΕ, Αlpha Bank, Vodafone, Coca Cola 3E, Τιτάν, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, Cosmote, Ηρακλής και Επιχειρήσεις Αττικής.

Η τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο στις 17 Μαϊου διαπραγματευόταν με σημαντικό discount 24%, αφού η εσωτερική αξία ανερχόταν σε 4 ευρώ και η χρηματιστηριακή τιμή σε 3,06 ευρώ.