Η νέα δόση των δανείων προς την Ελλάδα εκταμιεύθηκε σήμερα το πρωί, δήλωσε ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνουν άλλες εκταμιεύσεις μετά τον Ιούνιο, έως ότου ολοκληρωθεί η νέα επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα.
Η νέα δόση των δανείων προς την Ελλάδα εκταμιεύθηκε σήμερα το πρωί, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνουν άλλες εκταμιεύσεις μετά τον Ιούνιο, έως ότου ολοκληρωθεί η νέα επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα.
Ο επικεφαλής του EFSF προειδοποίησε πως η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει στους όρους της οικονομικής βοήθειας από τους δανειστές της προτού εισρεύσουν νέα χρήματα στα ταμεία της μετά τον Ιούνιο.
«Βάσει της υφιστάμενης πρώτης δόσης, η οποία είχε εγκριθεί πριν από λίγο καιρό, άλλο 1 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμο τον Ιούνιο για την εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά τότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η νέα επίσκεψη της τρόικας και να υπάρξει συμφωνία για το τι θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο και την επόμενη χρονιά. Έτσι, δεν θα υπάρξει νέα εκταμίευση αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα», είπε.
Ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε ακόμη ότι τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα στο μέλλον, αλλά προτεραιότητα αποτελεί η δημοσιονομική πειθαρχία.
«Εν ευθέτω χρόνω θα εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ που απομένει από τα 5,2 δισ. ευρώ της δόσης του Μαΐου προς την Ελλάδα», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, συμπληρώνοντας ότι έως τον Ιούνιο «οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι καλυμμένες και η χώρα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τα 4,2 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν σήμερα».
Αναφερόμενος στη χθεσινή ανακοίνωση του EFSF, ο Μπαγί τόνισε ότι το Ταμείο αποδεσμεύει τα 5,2 δισ. ευρώ, βάσει της απόφασης που έλαβε το Eurogroup τον περασμένο Φεβρουάριο και επισήμανε ότι δεν χρειάζεται νέα απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που απομένει από τη δόση του Μαΐου.
Εξάλλου, ερωτηθείσα αν υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αρενκίλντε, επανέλαβε ότι η θέση της Επιτροπής παραμένει σταθερή: Αναμένει από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί και να τιμήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα με την υπογραφή του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να βοηθά τη χώρα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Τέλος, η Αρενκίλντε επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας «να συνεργαστούν με πνεύμα υπευθυνότητας» για να συγκροτήσουν κυβέρνηση.
«Η ευρωζώνη μπλοκάρει 1 δισ. ευρώ βοήθειας προς την Ελλάδα, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί», αναφέρει η διαδικτυακή πύλη Euobserver.com.
Επισημαίνεται ότι την απόφαση αυτή έλαβε το συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο απαρτίζεται από αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών των 17 χωρών της ευρωζώνης. «Η Γερμανία, η Φιλανδία και το Λουξεμβούργο είχαν δώσει δείγματα απροθυμίας να καταβάλουν ολόκληρη τη δόση όσο διαρκεί η εκκρεμότητα του σχηματισμού κυβέρνησης. Οι ενδοιασμοί τους οφείλονται στο γεγονός ότι πολλά από τα κόμματα που προέκυψαν με ισχυρά ποσοστά από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ζητούν να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ή ακόμα και η πλήρης εγκατάλειψή του», αναφέρει το σχετικό άρθρο.
Συνεχίζονται οι γερμανικές συστάσεις
Στην ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση προς τη χώρα επέμειναν, εν τω μεταξύ, και σήμερα, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, εκπρόσωποι του γερμανικού πολιτικού κόσμου.
Οι δηλώσεις γίνονται με φόντο τις κρίσιμες εκλογές, την ερχόμενη Κυριακή, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, αλλά και εν μέσω πιέσεων τις οποίες δέχεται η κυβέρνηση από τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους για την έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.
Τις γνωστές θέσεις του για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το κοινωνικό δίκαιο, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση επανέλαβε ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα «το συντομότερο δυνατό να σχηματιστεί στην Ελλάδα κυβέρνηση, η οποία θα έχει τη βούληση να ακολουθήσει με συνέπεια την μεταρρυθμιστική πορεία».
Από την πλευρά του, ο προερχόμενος από τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ δήλωσε στην Rheinische Post ότι «οι προϋποθέσεις για την χορήγηση βοήθειας είναι σαφείς και συγκεκριμένες και σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν, η Γερμανία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αποδέσμευση του ποσού που της αναλογεί».
Με δηλώσεις του στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Γκέοργκ Λινκ ανέφερε ότι για τους επόμενους δύο ή ίσως και τρεις μήνες η ροή των κεφαλαίων προς την Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης. «Από τη μια πλευρά θα παρέχονται προς την Ελλάδα δάνεια ως έκφραση αλληλεγγύης, ενώ αυτή, επιδεικνύοντας σύνεση, θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την μείωση του χρέους. Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες τόνωση της ανάπτυξης, μετατρέποντας, π.χ. τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αναπτυξιακό πρόγραμμα», εξήγησε.
Εμφανής είναι την ίδια ώρα στην αντιπολίτευση η ικανοποίηση για τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της Ανγκελα Μέρκελ. Η γενική γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Αντρέα Νάλες, επέκρινε όσους ζητούν το πάγωμα της βοήθειας. «Δεν είναι έξυπνο να εξαπολύονται και πάλι απειλές κατά της Ελλάδας», δήλωσε στην Neue Osnabruecker Zeitung, ενώ ο επικεφαλής των Πρασίνων στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μανουέλ Σάρατσιν, επέστησε την προσοχή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Ελλάδα στον δημόσιο διάλογο και στις επιπτώσεις του στις αγορές. «Είναι σημαντική η διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι μέλος της Ευρωζώνης», παρατήρησε.
Πηγές: Reuters, Deutsche Welle