Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 21 Μαΐου 2002 17:21

Τάσεις ανάκαμψης στη Wall Street

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ενθαρρυντικά νέα από το χώρο των επιχειρήσεων συνέβαλαν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη Wall Street με αποτέλεσμα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες να κινούνται ανοδικά από την αρχή της συνεδρίασης.

Αυτή την ώρα, ο Dow Jones βρίσκεται στις 10.251 μονάδες αυξημένος κατά 0,22% και ο Nasdaq στις 1.703 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,12%.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, τα κέρδη της εταιρείας οικιακού εξοπλισμού Home Depot στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε 36 σεντς ανά μετοχή σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 33,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, όταν αυτά είχαν διαμορφωθεί στα 27 σεντς ανά μετοχή. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη της τάξεως των 33 σεντς ανά μετοχή. Οι πωλήσεις της εταιρείας στο εν λόγω χρονικό διάστημα αυξήθηκαν κατά 17% φθάνοντας τα 14,3 δισεκ. δολ. Η διοίκηση της Home Depot προέβη, παράλληλα, στην εκτίμηση ότι τα κέρδη της στο δεύτερο τρίμηνο του 2002 θα είναι σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Θετικό αντίκτυπο είχε επίσης η αναβάθμιση της μετοχής της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford από αναλυτή της Merrill Lynch. Η μετοχή της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 4,84%.

Αξιόλογη άνοδο (3,36%) σημειώνει και η μετοχή της Merrill Lynch, η οποία κατέληξε σε συμβιβαστική λύση με τον γενικό εισαγγελέα Νέας Υόρκης, Ελιοτ Σπίτσερ, σχετικά με τις κατηγορίες που της είχαν αποδοθεί εξαιτίας της στενής σχέσης ανάμεσα στο τμήμα investment banking της εταιρείας με το τμήμα ερευνών.

Ο Ελιοτ Σπίτσερ εκτιμούσε ότι η σχέση ανάμεσα στα δύο αυτά τμήματα της εταιρείας είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί αναλυτές της Merrill Lynch να δημοσιοποιήσουν υπερβολικά αισιόδοξες εκθέσεις για εταιρείες, οι οποίες ήταν, παράλληλα, πελάτες του investment banking, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό τους επενδυτές σε λανθασμένες επιλογές και αποφάσεις.