Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 21 Μαΐου 2002 18:54

Β. Ντουίζενμπεργκ: Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα είναι βραδεία

«Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα είναι βραδεία και η ισχύς της εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιη», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντουίζενμπεργκ στην ομιλία του ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Οι παράμετροι που μας επιτρέπουν να είμαστε μάλλον αισιόδοξοι είναι κάποιοι δείκτες, όπως αυτός της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ο οποίος βρίσκεται σε άνοδο τους τελευταίους μήνες και ορισμένα δεδομένα, όπως η βιομηχανική παραγωγή, η οποία είναι κι αυτή εκ νέου σε ανοδική πορεία... Χρειάζονται επειγόντως διαρθρωτικές αλλαγές. Οι ανάγκες διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Το σπουδαιότερο που μπορούμε να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση είναι να αυξήσουμε την ευελιξία στην αγορά εργασίας, όχι μόνον από την πλευρά της ζήτησης, αλλά και από την πλευρά της προσφοράς».

Τα αμερικανικά ελλείμματα στις τρέχουσες συναλλαγές και στον προϋπολογισμό αποτελούν επίσης λόγο ανησυχίας γιατί προκαλούν αβεβαιότητα για την παραγωγή και τις ισοτιμίες, συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η έμφαση στις αβεβαιότητες για την ισχύ της ανάκαμψης, εκτιμούν αναλυτές, ότι εμπεριέχει αμφιβολίες και ως προς την προοπτική του πληθωρισμού, πράγμα που ενισχύεται και από τη δήλωση του κ. Ντουίζενμπεργκ ότι το βασικό επιτόκιο που βρίσκεται στο 3,25% είναι το κατάλληλο για "την παρούσα στιγμή".