Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2002 00:01

Η Home Depot έριξε τον D.J.

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε η Wall Street στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, με τα blue chips να επηρεάζονται από τη Home Depot, το μεγαλύτερο στον κόσμο όμιλο λιανικής για είδη σπιτιού, η οποία δεν αναβάθμισε τις οικονομικές προβλέψεις της για το μέλλον.

«Η Home Depot είναι καταλύτης, καθώς η μετοχή της συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 30 του δείκτη Dow Jones», ανέφεραν αναλυτές της αγοράς. Το κλίμα στη Wall Street έχει γενικότερα επηρεαστεί από τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία των εταιρικών κερδών, καθώς και από το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον αμερικανικών στόχων. Συναλλασσόμενοι, ωστόσο, ανέφεραν ότι οι πληροφορίες για νέες επιθέσεις με άνθρακα είναι μεν ανησυχητικές, αλλά δεν αποτελούν ουσιαστικό καταλύτη για τη χθεσινή πτώση της αγοράς.

Η αρνητική μεταβολή κλίματος στην αγορά τεχνολογίας Nasdaq στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κράτησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε πτωτική πορεία για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, με τους Ευρωπαίους επενδυτές να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στη μετοχή του τιτάνα Vivendi Universal ύστερα από ειδήσεις για την υλοποίηση προγράμματος αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Η πτωτική τάση περιορίστηκε και από την τάση ορισμένων επενδυτών να τοποθετηθούν σε επιλεγμένες μετοχές τηλεπικοινωνιών, αφού πρώτα ρευστοποίησαν κέρδη σε τομείς όπως τρόφιμα και ποτά, τάση την οποία αναλυτές προβλέπουν πως θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς εκτιμούν πως αυτή η τάση εναλλαγής ρόλων στις ανόδους και στις πτώσεις της αγοράς θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος καλοκαιριού, όταν και αναμένεται να αρχίσει μια πραγματικά δυναμική ανάκαμψη υπό την προϋπόθεση πως η οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης έχασε 123,79 μονάδες, ποσοστό 1,21% φθάνοντας στις 10.105,71 μονάδες. Απώλειες 37,41 μονάδων, ποσοστό 2,20% εμφάνισε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.664,18 μονάδες.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,1% και 0,12% αντίστοιχα.

Και οι δύο δείκτες κινούνται σε στενά όρια διακύμανσης από το Νοέμβριο και βρίσκονται στο χαμηλό μέσο των ορίων διακύμανσης του εξαμήνου.

Η μετοχή της Vivendi ενισχύθηκε κατά 3,6% και ηγήθηκε των κερδισμένων της ημέρας, ακολουθούμενη από τις Vodafone, BT, BP TotalFinaElf, ThyssenKrupp, Degussa, Daily Mail.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ