Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2002 09:59

Μια «ανάσα» από τις 12.000 μονάδες ο Nikkei

ΑΞΙΟΛΟΓΗ άνοδο σημείωσαν σήμερα οι δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η οικονομική ύφεση που μαστίζει τη χώρα πλησιάζει στο τέλος.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης που απεικονίζει τη συνολική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα, και ο οποίος αποτελεί σημαντική ένδειξη για την πορεία του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σημείωσε άνοδο κατά 0,6% στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου. Η αύξηση αυτή είναι η πρώτη μετά από τέσσερα τρίμηνα και αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου αρχίζει να ανακάμπτει.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ιαπωνική εφημερίδα "Nihon Keizai", το ΑΕΠ της χώρας στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου σημείωσε σημαντική αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 160,82 μονάδες ή 1,36% και διαμορφώθηκε στις 11.961,98 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών. Τα συνολικά κέρδη του παραπάνω δείκτη κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες ανέρχονται σε περίπου 5%.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.129,67 μονάδες, επίσης στο υψηλότερο σημείο εννεαμήνου, ενισχυμένος κατά 1,19%. Αξιόλογη αύξηση σημείωσε και η συνολική αξία των συναλλαγών λόγω της έντονης δραστηριοποίησης ξένων θεσμικών επενδυτών.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον κλάδο των τραπεζών, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι από τους πρώτους που θα επωφεληθούν από την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Η μετοχή τoυ ομίλου UFJ, του τέταρτου μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στην Ιαπωνία, ενισχύθηκε κατά 6,21% παρουσιάζοντας έντονη συναλλακτική δραστηριότητα.

Αν και αναμένεται ότι την Παρασκευή οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας θα ανακοινώσουν σημαντικές ζημίες για τη χρήση που έληξε στα τέλη του Μαρτίου, η ανάκαμψη της οικονομίας εκτιμάται ότι θα αποτρέψει περαιτέρω διόγκωση των επισφαλών τους δανείων.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε επίσης ο κατασκευαστικός κλάδος με τη μετοχή της εταιρείας Τaisei να σημειώνει θεαματική άνοδο κατά 11,94%. Από τον κλάδο του λιανικού εμπορίου ξεχώρισε ο τίτλος της Aeon, ο οποίος έκλεισε με κέρδη 2,76%.

«Όλοι συνειδητοποιούν ότι ήρθε πλέον η ώρα να τοποθετηθούν στους κλάδους των τραπεζών, των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου, σε ό,τι δηλαδή σχετίζεται με την εγχώρια ζήτηση», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Ηamish Ross, χρηματιστής στην Ιnstinent Japan.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αγορά των ΗΠΑ, καθώς οι εξαγωγές τους δέχονται πλήγμα από τη συνεχιζόμενη άνοδο του γιεν έναντι του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/22/217917.htm .

Οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota και της εταιρείας φωτογραφικών ειδών Canon υποχώρησαν κατά 2% και 4,17% αντιστοίχως.

Σύσσωμη η ιαπωνική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Γιουνισίρο Κοϊζούμι, προειδοποίησε την Τρίτη ότι η απότομη ανατίμηση του γιεν θα υπονομεύσει την προσπάθεια βελτίωσης της εξαγωγικής δραστηριότητας στην Ιαπωνία, την κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Οι νομισματικές αρχές, μάλιστα, έκαναν ένα βήμα παραπάνω προειδοποιώντας για άμεση παρέμβαση στις χρηματαγορές.