Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2002 13:31

Deutsche Telekom : Ζημίες 1,8 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο

Ζημίες ύψους 1,8 δισ. ευρώ ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του έτους η Deutsche Telekom από τότε που ο διευθύνων σύβουλός της Ρον Ζόμερ δαπάνησε σε διάστημα δύο χρόνων 55 δισ. δολάρια εξαγοράζοντας ανταγωνίστριες και αποκτώντας άδειες κινητής τηλεφωνίας.

Οι ζημίες της στο πρώτο τρίμηνο φέτος ήσαν μεγαλύτερες των αναμενόμενων απογοητεύοντας την αγορά. Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, η κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία τηλεπικοινωνιών, απέτυχε να απομακρύνει τους φόβους ότι θα υποχρεωθεί σε έκδοση μετοχών καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα δείχνουν μείωση της κερδοφορίας από τη σταθερή τηλεφωνία.

Οι καθαρές ζημίες της Deutsche Telekom διευρύνθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2002 σε 1,8 δισ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 358 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου. Οι εκτιμήσεις αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg έκαναν λόγο για ζημίες ύψους 1,24 δισ. ευρώ.

Τα προ φόρων κέρδη στην T-Com, εγχώρια μονάδα σταθερής τηλεφωνίας, υποχώρησαν σε 694 εκατ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2001. Την προηγούμενη εβδομάδα, το εργατικό συνδικάτο Ver.di ανακοίνωσε ότι ο Ρον Ζόμερ εξετάζει ενδεχόμενο απολύσεων 30.000 εργαζομένων στη μονάδα για να ενισχύσει την κερδοφορία της.

Η Deutshe Telekom απέδωσε τις ζημίες της του πρώτου τριμήνου στις έκτακτες δαπάνες ύψους ενός δισ. ευρώ που ανέλαβε στο πλαίσιο της ενοποίησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Τα κέρδη της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σημείωσαν αύξηση 4,4% ανερχόμενα σε 3,8 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 15%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 12,8 δισ. ευρώ.

Η αύξηση των πωλήσεων προήλθε από τη μονάδα της, κινητής τηλεφωνίας T-Mobile International AG καθώς και από τον κορυφαίο ευρωπαϊκό παροχέα υπηρεσιών Ιnternet, T-Online International AG. Στην πρώτη, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 4,47 δισ. ευρώ από 2,68 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα ενώ στη δεύτερη μονάδα ανήλθαν σε 427 εκατ. ευρώ από 361 εκατ. ευρώ.