Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της προς την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη αλλά και η Αθήνα με τη σειρά της θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ, επανελαμβάνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της προς την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη αλλά και η Αθήνα με τη σειρά της θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ, επανελαμβάνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε κείμενο ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, θα ήθελα να επαναβεβαιώσω σαφώς ότι θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει όλα όσα χρειάζονται για να το εγγυηθεί αυτό» σημειώνει.
Αναφερόμενος στις επικείμενες νέες εκλογές στην Ελλάδα αναφέρει: «Θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς την Ελλάδα και αναμένουμε η ελληνική κυβέρνηση —η σημερινή και η μελλοντική— να εκπληρώσει τους από κοινού συμφωνημένους όρους για την οικονομική βοήθεια».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής επισημαίνει ακόμη ότι αν και η ΕΕ σέβεται τη βούληση του ελληνικού λαού και την ψήφο του, αυτός θα πρέπει να λάβει υπόψη του την βούληση των άλλων 16 κρατών-μελών της ευρωζώνης, που έχουν συμφωνήσει στους όρους για τον δανεισμό της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε: «Πολλά έχουν γίνει σε αυτά τα τελευταία δυο χρόνια για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Στην Ευρώπη, πράγματι, έχουμε δώσει μία ισχυρή απάντηση στην κρίση με την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματός μας, την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησής μας, τη δημιουργία αξιόπιστων οικονομικών τοίχων προστασίας και παρέχοντας πρωτοφανή αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη που ήταν περισσότερο εκτεθειμένα στην κρίση. Και, φυσικά, προωθούμε επίσης διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση, όπως τις μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την αντιμετώπιση του ζητήματος των εσωτερικών ανισορροπιών, ιδιαίτερα στην ευρωζώνη»
Μιλώντας για την ανάπτυξη, ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε: «Βασική μας ανησυχία, όπως και στα περισσότερα μέρη του κόσμου, είναι η ανάπτυξη. Αλλά το ερώτημα είναι από πού προέρχεται η ανάπτυξη; Και οι απαντήσεις δεν είναι οι ίδιες σε διάφορα μέρη του κόσμου».
Ανάλογο μήνυμα έστειλε και ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αυστριακός, Γιοχάνες Χαν. Οι Έλληνες πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να συμβάλλουν οι ίδιοι στην ανάκαμψη της εθνικής τους οικονομίας, δήλωσε μιλώντας σε εκπομπή της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης. Ανέφερε μάλιστα ότι οι όροι της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα δεν τίθενται σε αναδιαπραγμάτευση, σημειώνοντας ότι η κατά τα άλλα απαραίτητη ανάπτυξη στην ΕΕ, δεν επιτρέπεται να οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου χρέους. Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι προσεκτική απέναντι στην Ελλάδα, διότι, όπως υποστήριξε, «υπερβολική γενναιοδωρία» απέναντι στους Έλληνες μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Στην ίδια εκπομπή, ο Αυστριακός οικονομολόγος Φριτς Μπρόις, του γνωστού αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, τάχτηκε υπέρ μιας προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ώστε, όπως ισχυρίστηκε, να μπορέσει να ανακάμψει οικονομικά και έπειτα να ενταχτεί εκ νέου στη Νομισματική Ένωση.
Ο ίδιος θεωρεί πως αυτό που ζει σήμερα η Ευρώπη δεν είναι μόνο μία οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά μια βαθιά πολιτική κρίση, καθώς έχουν καταρρεύσει πολλές κυβερνήσεις, παραχωρώντας τη θέση τους, όπως στην περίπτωση της Ιταλίας και της Ελλάδας, σε κυβερνήσεις τεχνοκρατών.