Οι νέες εκλογές της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα, οι μαζικές αναλήψεις από τις ελληνικές και ισπανικές τράπεζες, οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο του G8 σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και την ευρωζώνη είναι τα θέματα που πρωταγωνιστούν σήμερα στο διεθνή Τύπο.
Οι νέες εκλογές της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα, οι μαζικές αναλήψεις από τις ελληνικές και ισπανικές τράπεζες, οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο του G8 σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και την ευρωζώνη είναι τα θέματα που πρωταγωνιστούν σήμερα στο διεθνή Τύπο.
«Μια αύρα αναπόφευκτου περιβάλλει αυτό που μέχρι πρότινος φάνταζε αδύνατο» σημειώνει ο Economist σε σημερινό του δημοσίευμα με θέμα το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη. «Είναι λάθος να προσποιούμαστε ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ αποτελεί μια απλή ή θεμιτή εξέλιξη», υπογραμμίζει.
Το βρετανικό περιοδικό επισημαίνει τον κίνδυνο οι μαζικές αναλήψεις των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες να επισπεύσουν μια ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ. Εάν ο τραπεζικός πανικός αναγκάσει τη χώρα σε έξοδο από το ευρώ πριν τις εκλογές, η αξιοπιστία ολόκληρου του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος θα δεχθεί σφοδρό πλήγμα, υποστηρίζει.
Για να αποφευχθεί ο πανικός, η ΕΚΤ θα πρέπει να διοχετεύσει τις ελληνικές τράπεζες με άφθονη ρευστότητα, έστω και αν αυτό αυξάνει τις ζημιές σε περίπτωση εξόδου, εκτιμά ο Economist. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να επιταχυνθεί η δημοσιονομική και οικονομική ενοποίηση της ευρωζώνης, ούτως ώστε να απορροφηθούν πιο εύκολα οι κραδασμοί από μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας.
«Η Ευρώπη σφυροκοπείται από την ισπανική τραπεζική κρίση» τιτλοφορείται το σημερινό δημοσίευμα του Independent, το οποίο προειδοποιεί ότι «η πυρκαγιά της κρίσης στην ευρωζώνη εξαπλώθηκε χθες, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με τις ευάλωτες ισπανικές τράπεζες».
Σύμφωνα με τον Στούαρτ Γκιούλιβερ, κορυφαίο στέλεχος της HSBC, είναι πολύ πιθανό να επικρατήσουν στις αγορές ισχυρές πτωτικές τάσεις ακόμη και πριν τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα. «Όλα εξαρτώνται από τους χειρισμούς της ευρωζώνης, από το κατά πόσο θα παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, καθώς και από το εάν τα τείχη προστασίας είναι αρκετά υψηλά για να προστατέψουν την Ισπανία. Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν από το ένα οι αγορές θα πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους πριν τις 17 Ιουνίου», σχολιάζει στη βρετανική εφημερίδα.
Με την ελεγχόμενη χρεοκοπία και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ συντάσσεται ο διακεκριμένος οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος υποστηρίζει ότι χωρίς την επιστροφή στην ανάπτυξη, το χρέος της χώρας δεν μπορεί να είναι βιώσιμο.
Όπως σημειώνει σε άρθρο του στον Guardian, μόνο με την επιστροφή στο εγχώριο νόμισμα και μια δραστική υποτίμηση θα μπορέσει η Ελλάδα να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα και τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της οικονομίας της. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία είναι με ελεγχόμενη έξοδο από το ευρώ, με τη στήριξη της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ.
Στη σημερινή σύνοδο του G8 στις ΗΠΑ αναφέρεται το BBC, το οποίο εκτιμά ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην ευρωζώνη θα απασχολήσουν τους παγκόσμιους ηγέτες. «Στη σύνοδο του G8 θα ασκηθούν ισχυρές πιέσεις στους Ευρωπαίους πολιτικούς προκειμένου να λάβουν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για αποτροπή της μετάδοσης της κρίσης που απειλεί να διαλύσει την ευρωζώνη», σχολιάζει σε σημερινό σημείωμά της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
«Μένει να δούμε εάν στη σύνοδο θα προκύψουν ενδείξεις σχετικά με το εάν οι πολιτικοί της ευρωζώνης είναι διατεθειμένοι να αφήσουν την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ. Η απάντηση θα εξαρτηθεί λογικά από το εάν θα δρομολογηθούν πολιτικές για αποτροπή της μετάδοσης της κρίσης που απειλεί την Ισπανία», συμπληρώνει.
Σε διαφορετικό πνεύμα κινείται το άρθρο της ιταλικής εφημερίδας La Republica, το οποίο τιτλοφορείται «Ακούστε την κραυγή της Αθήνας».
«Αντί να αντιμετωπίζουν τους Έλληνες αξιωματούχους σαν απόκληρους και το εκλογικό σώμα σαν μάστιγα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες -και κυρίως οι Γερμανοί- καλά θα έκαναν να ανοίξουν τα αυτιά τους. Στην προσπάθειά τους να θέσουν τις ανάγκες της οικονομίας σε προτεραιότητα έναντι της δημοκρατίας, καταλήγουν να υπονομεύουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
«Ίσως η απόσχιση της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη -τουλάχιστον, όμως, ας ρίξουμε λίγο φως στους λόγους αυτής της εξέλιξης», σημειώνει η εφημερίδα. Εάν είναι αναπόφευκτη η έξοδος της χώρας από το ευρώ, αυτό δεν οφείλεται στο υψηλό κόστος της διάσωσής της, αλλά στο ότι οι στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για να σώσουν υποτίθεται στη χώρα έχουν έρθει σε αντίθεση με τη δημοκρατία, υποστηρίζει.
Στο στόχαστρο των Γερμανών σχολιαστών σήμερα και πάλι οι εξελίξεις στην Ελλάδα, το σοβαρό ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ και οι επιπτώσεις για την ίδια τη χώρα, αλλά και την ευρωζώνη, σύμφωνα με την ελληνόφωνη έκδοση της Deutsche Welle.
«Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ελλάδα: η είσοδος στην έξοδο αρχίζει» κυκλοφορεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Σε μυστικές συναντήσεις εμπειρογνώμονες της γερμανικής κυβέρνησης ετοιμάζονται για την αποχώρηση της μεσογειακή χώρας από την ευρωζώνη» σημειώνει ο σχολιαστής. «Στους κυβερνητικούς κύκλους», συνεχίζει, «η έξοδος παρομοιάζεται με πτώση από ψηλό κτίριο. Πριν από δύο χρόνια θα ισοδυναμούσε με θανατηφόρα πτώση από δεκαώροφο κτήριο, πέρυσι από πενταώροφο, σήμερα από διώροφο αλλά μόνο με κατάγματα. Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο Β για την επιστροφή της χώρας στη δραχμή».
Μοιραίες εκλογές για την Ελλάδα χαρακτηρίζει σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. «Σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, καταγγείλει και ακυρώσει όλες τις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση Παπαδήμου, τότε η ευρωζώνη δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να σταματήσει την καταβολή των δόσεων» σημειώνει ο σχολιαστής της.
Στις προειδοποιήσεις Μπαρόζο και Λαγκάρντ αναφέρεται η γερμανική έκδοση των Financial Times. «Το μήνυμα είναι σαφές: Αν η Ελλάδα αμφισβητήσει το σχέδιο διάσωσης θα σταματήσει η ζωτική χρηματοδοτική βοήθεια» σημειώνει. «Το συμφωνηθέν αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για τη δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.